Home » Educatief auteur: Iets voor u?

Educatief auteur: Iets voor u?


Veel docenten denken er wel eens over na om als educatief auteur aan de slag te gaan. Zij werken immers dag in dag uit met leerlingen en zien heel goed wat werkt en waar leerlingen het meeste van leren. En wat is leuker dan voor de klas staan met lesmateriaal waar je zelf aan hebt meegeschreven?

Natuurlijk kost het de nodige tijd om als auteur te werken. Goed lesmateriaal zit doordacht in elkaar en is onderdeel van een complete methode. Om inzichtelijk te maken wat er bij komt kijken wanneer je als educatief auteur aan de slag gaat, hebben vijftien educatief auteurs hun ervaringen op papier gezet en gebundeld. In het boek Wie maken het onderwijs? – Teksten om van te leren geven ze antwoord op vragen als: ‘Hoe schrijf je een goede lestekst?’, ‘Hou houd je rekening met de doelgroep?’ en ‘Wat zoekt een uitgever in een auteur?’.

Heeft u ook weleens overwogen om educatief auteur te worden? Stel uzelf dan om te beginnen de volgende drie vragen:

1. Wat voor auteur ben ik?
Een auteur is lid van een auteursteam dat bestaat uit verschillende typen auteurs en de uitgever. Samen spreken zij af wie welk onderdeel doet en wanneer het klaar moet zijn. Ieder teamlid draagt bij vanuit zijn of haar eigen expertise: een inhoudelijk deskundige conceptauteur, een eindredacteur, een vakauteur, een digitaal specialist… Bedenk welke rol u zou kunnen vervullen binnen zo’n team. Wilt u hier meer over weten of heeft u daar hulp bij nodig? Doe dan hier een test (p.159) om te bepalen welk type auteur u bent.

2. Heb ik genoeg ideeën over het onderwijs en het vak?
Met het oog op de doelstellingen van de methode moet een auteur met de ontwikkelde les bepaalde leerdoelen bereiken. Daarvoor moet hij of zij genoeg ideeën hebben voor onder meer passende werkvormen, verschillende vormen van samenwerking, verschillende leerstijlen en differentiatie. Daarnaast hebben vrijwel alle methodes  een digitale leeromgeving. Denk aan adaptief  les- en oefenmateriaal, toetsen en  apps. Dat vraagt om andere concepten, een andere opbouw, verschillende leerstijlen en content.

3. Het ik voldoende geduld?
Het meewerken aan een methode  kost tijd. Soms duurt het schrijfproces twee tot drie maanden, soms wel een jaar. Een auteur heeft, gedurende de looptijd van het project, ongeveer een werkdag per week de tijd nodig. Als de definitieve kopij is ingeleverd, begint het wachten. De uitgeverij gaat er op allerlei manieren mee aan de slag: de kopij wordt gecorrigeerd en opgemaakt en er worden illustraties en animaties gemaakt. Daarna wordt boek wordt gedrukt en gepubliceerd en worden de (adaptieve) oefeningen in de digitale omgeving geplaatst. Dit proces kan wel negen maanden duren. Maar dan: een lesmethode waar uw naam onder staat! Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat er geen mooier moment is dan dat. En het beste van alles is dat er veel leerlingen aan de slag gaan met een les die u heeft ontwikkeld.

Wilt u meer lezer over hoe het is om auteur te zijn? Bekijk hier dan alvast de preview van het boek Wie maken het onderwijs? – Teksten om van te leren. Via de link is het boek eveneens te bestellen.

Heeft u de test gedaan op de site? Wat voor educatief auteur bent u? Laat het ons weten via onderstaand reactieformulier

Geschreven door Mirjam Tuinder, interim uitgever en projectleider. Voor Malmberg verzorgt Tuinder de selectie van educatieve auteurs.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.