Home » Digitaal leermateriaal ontwikkelen: bronnen en tools

Digitaal leermateriaal ontwikkelen: bronnen en tools


Van hele modules tot enkele opdrachten als aanvulling op de methode: bijna alle docenten arrangeren of ontwikkelen zo nu en dan digitaal leermateriaal. Bent u toe aan wat inspiratie, iets nieuws of wilt u de effectiviteit van uw digitale leermateriaal bevorderen? Leest u dan verder voor bronnen en tools die u kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling van digitaal lesmateriaal.

Digitale leermiddelen maken in toenemende mate onderdeel uit van het curriculum. En steeds vaker worden deze lesmiddelen door docenten zelf gemaakt. Bijvoorbeeld om vakoverstijgende leerdoelen – zoals kritisch denken, samenwerken en creativiteit – te integreren in het bestaande curriculum. Goed digitaal lesmateriaal is effectief, efficiënt, aantrekkelijk, houdt rekening met verschillen tussen leerlingen en sluit aan bij behoeftes en interesses van de leerling. Verder is het afgestemd op het niveau van leerlingen en is het leerdoel van begin af aan duidelijk, voor iedereen.

Er zijn ontzettend veel bronnen en tools beschikbaar die u kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling van digitaal leermateriaal. Neem eens een kijkje bij onderstaande wegwijzers:

Reisgids Digitaal Leermateriaal
Reisgids Digitaal Leermateriaal is een groeiende verzamelplaats voor bronnen, werkvormen, tools en handvatten die u kunt gebruiken om digitaal leermateriaal te ontwikkelen. Het platform bestaan uit een website en een boek (print en digitaal). Onder de noemer ‘rolmodellen’ vindt u talloze best practices van docenten die hun ervaringen graag met u delen. U wordt dan ook van harte uitgenodigd om bronnen, tools en succesverhalen aan te dragen. De handvatten voor het zelf maken en arrangeren van digitaal leermateriaal zijn momenteel alleen in boekvorm beschikbaar, maar worden binnenkort ook gepubliceerd op de website.

Consumer Classroom
Consumer Classroom is een Europees initiatief dat zich inzet voor consumenteneducatie in het voortgezet onderwijs. Consumenteneducatie richt zich op de ontwikkeling van vaardigheden, kennis en de juiste houding die nodig is voor het leven in een consumentenmaatschappij. Van literatuur tot aan wiskunde en van de talen tot aan de wetenschap: consumenteneducatie kunt u bij ieder vak behandelen. De website bestaat uit een database vol (digitale) lessen en een webapp om zelf lessen te ontwikkelen. In de database kunt u onder andere filteren op thema, vak, onderwerp, leeftijd, niveau en taal. De lessenmaker bestaat uit twee tools waarmee u zowel simpele als complexe lessen kunt ontwikkelen. Voor beide varianten hoeft u niet te beschikken over programmeringsvaardigheden.

EduTrainers
EduTrainers is een platform dat docenten ondersteunt bij de ontwikkeling van mediavaardigheden, waaronder het maken van digitaal lesmateriaal. Met behulp van verschillende leerpaden – bestaande uit online leren, workshops en online coaching – kunt u deze vaardigheden in korte tijd eigen maken. Zelfstandig, maar ook in teamverband. Op het gebied van digitaal leermateriaal kunt u onder andere kiezen uit de volgende leerpaden:

Wikiwijs Leermiddelenplein
Veel docenten maken inmiddels gebruik van Wikiwijs Leermiddelenplein: het onderwijsplatform om leermiddelen te zoeken, vergelijken, maken en delen. Het platform biedt open en gesloten lesmateriaal, informatie over lesmethodes en materiaal over het maken en delen van eigen lesmateriaal. Wikiwijs richt zich op het gehele onderwijs maar u kunt gemakkelijk navigeren naar de vo-pagina. Daar klikt u door naar uw vakspecifieke startpagina, waar lesmateriaal op onderwerp is gecategoriseerd. Ook leest u daar hoe u uw eigen lesmateriaal kunt uploaden en kunt u in de vakcommunitie lesmateriaal en andere onderwijsgerelateerde zaken bespreken met vakgenoten.

Waar let u op bij de ontwikkeling van digitaal leermateriaal? En welke tools, platforms en bronnen raadpleegt u daarbij? Deel uw tips en best practices via onderstaand reactieformulier met collega’s.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.