Home » Favoriete educatieve apps: eerste hulp bij examentraining

Favoriete educatieve apps: eerste hulp bij examentraining


Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. En al hebben we er de afgelopen weken al meermaals over geschreven, ook deze editie van ‘Favoriete educatieve apps’ staat in het teken van examentraining. Heeft u nog een suggestie?

Geschiedenis: Mijnexamentrainer
‘De MijnExamenTrainer geschiedenis app voor het vmbo, havo en vwo bevat educatieve video’s en toetsen om jezelf voor te bereiden op het centraal eindexamen. Je kunt deze app ook gebruiken om te oefenen voor reguliere toetsen en schoolexamens. De leerstof die in de video’s wordt behandeld is gebaseerd op de inhoud van de examensyllabus vmbo, havo en vwo (College voor Examens, 2014). Naast deze gratis versie is er ook een uitgebreide versie beschikbaar met alle video’s. Download de app via de Appstore.’ (bron: mijnexamentrainer.nl)

Verschillende vakken/niveaus: Examengids
Hierover is eigenlijk maar weinig te vertellen, maar handig is de app wel. Met Examengids kun je namelijk alle examenbundels van 2013 en eerdere jaren downloaden op de iPhone, iPod of iPad. Dat betekent dat je ze altijd bij de hand hebt en niet langer met de gedrukte versies hoeft rond te zeulen. Handig, toch?

Economie: Examentraining havo/vwo
‘Nadat je flink hebt lopen blokken voor je examen wil je graag weten waar je staat. Dit kan je controleren met de examentrainingsapp. De app kan gebruikt worden in combinatie met alle bestaande lesmethodes en bevat meer dan honderd vragen op examenniveau, gesorteerd per examenonderwerp. Als je alle vragen gemaakt hebt kan je je score opvragen. Per concept geeft de app weer hoe goed je het onderwerp onder de knie hebt. Hierdoor kan je heel gericht je kennis bijspijkeren. Op elk moment kan je proberen je score te verbeteren. Zo verschijn je goed voorbereid op je examen.’ (bron: citroengeel.nl)

Verschillende vakken/niveaus: Top 5 online toets- en quiztools
In het artikel ‘Top 5 online toets- en quiztools’ komen verschillende (web-)apps aan bod die voor eindexamenstudenten van meerwaarde kunnen zijn bij de voorbereiding op de examens. Zo kun je met Questbase vragenlijsten maken om alle stof nog eens goed te oefenen. Een leerzaam alternatief voor de oefenexamens. Deze lijsten kun je vervolgens delen via e-mail, uploaden in de leeromgeving, publiceren op je website of gewoon ‘ouderwets’ afdrukken. Ook Examtime komt wellicht goed van pas: binnen deze online leeromgeving kunnen leerlingen interactieve mindmaps, flashcards, aantekeningen en groepen maken. Lees verder

Verschillende vakken/niveaus: Veduo
In het Nederlandse app-landschap is het nog rustig op het gebied van examentraining. Daarom laten we Veduo, een Nederlandse start-up, gemakshalve doorgaan als web-app. Want het initiatief is het vermelden waard. Veduo – de Netflix voor de eindexamens –  is de educatieve start-up van Raoul Dinmohamed en Karan Setiya, beiden student aan de TU Delft. Deze start-up voorziet in instructievideo’s over examenopdrachten. In elke video wordt één specifieke opgave uitgelegd. Op deze manier kun je als leerling heel gericht uitleg opzoeken over onderwerpen waar je op vastloopt. De video’s duren maximaal tien minuten: zo blijft de uitleg kort, duidelijk en krachtig van aard. De dienst is, in ieder geval tot en met de eindexamens dit jaar, gratis te gebruiken. Lees hier een interview met de initiatiefnemers op de website van het Algemeen Dagblad.

Kent u een app die in dit lijstje niet mag ontbreken? Deel uw tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.