Home » To do: de Week van de Mediawijsheid 2014

To do: de Week van de Mediawijsheid 2014

Van 21 tot en met 28 november staat Nederland weer in het teken van de mediawijsheid. Tijdens de Week van de Mediawijsheid wordt er op scholen en in bibliotheken van alles georganiseerd om jongeren mediawijzer te maken. Wat gaat u doen met uw leerlingen? Met deze tips en activiteiten kunt u in ieder geval direct aan de slag!

1. Discussie in de klas: rechten en plichten
Onderbouw voortgezet onderwijs
Veel leerlingen hebben een smartphone. En tsja, de twee zijn een groot deel van de tijd onafscheidelijk. Naast het echte leven speelt zich op de smartphone van leerlingen een geheel ander leventje af. Met apps als Snapchat, Whatsapp, Facebook, Instagram en andere sociale mediakanalen staan leerlingen dag én nacht met elkaar in contact. Reden te meer om eens samen na te denken over de gevolgen van sociale media. Is het bijvoorbeeld handig om bepaalde foto’s op internet te zetten? En zou het mogelijk moeten zijn om je online verleden te kunnen wissen? Praat er met elkaar over en help leerlingen een mening vormen over mediawijsheid. Op deze campagneposter staan acht stellingen om over te discussiëren. Bekijk ook de discussietips.

2. Mediacultuur.net: kunst als mediacoach
Lessen voor vmbo, havo en vwo
Studenten aan de docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam ontwikkelen lessen voor MediaCultuur.net: een onderwijsplatform vol mediawijze kunstlessen voor leerlingen op het vmbo, de havo en het vwo. Met deze gecombineerde praktijk- en theorielessen ontwikkelen leerlingen inzicht in de werking van actuele kunst, media en beeldcultuur. De lessen sluiten aan bij CKV, de kunstvakken en vakoverstijgende projecten. Benieuwd geworden? Neem dan eens een kijkje bij de lessen of thema’s: de lessen zijn (na registratie) gratis te gebruiken.

3. MakersBuzz: het reizende fablab van Brabant
Voor jong en oud
De MakersBuzz past misschien niet helemaal in het rijtje maar is wel erg leuk. En leerzaam, dat ook! Het perfecte klassenuitje dus. De MakersBuzz is het mobiele FabLab van de Brabantse bibliotheken. In de bus kan iedereen terecht om kennis en ervaring op te doen met moderne digitale (maak-)technieken. Dus zou je zelf weleens willen 3D-printen of zie je meer in het laseren van een Bossche Bol? Tijdens de Week van de Mediawijsheid is de bus onder andere te vinden bij De Kennismakerij, de ‘proetuinbibliotheek’ op de Spoorzone in Tilburg, en bij bibliotheken in Veldhoven en Breda. Bekijk voor alle tourdata de agenda.

4. It’s up to you: een interactieve film over cyberpesten
Alle klassen voortgezet onderwijs
De interactieve, interventiegerichte film It’s up to you kan als discussiestarter worden ingezet om leerlingen bewust te maken van hun rol in de klas en als individu als het aankomt op cyberpesten. Doordat je als kijker zelf een keuze kunt maken voor een hoofdpersoon creëer je een persoonlijk verhaal. Zo ervaar je als kijker direct de gevolgen van je eigen keuze. De film is een onderdeel van een lespakket tegen cyberpesten. Bekijk hier alvast de trailer.

5. KoppieCopy: sta jij stil bij auteursrecht?
Bovenbouw havo en vwo
Het downloaden, uploaden en delen van door anderen gemaakte digitale inhoud is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Ook voor leerlingen is het de normaalste zaak van de wereld, maar voor het auteursrecht helaas niet. ‘KoppieCopy is een op middelbare scholieren gerichte methode waarin een mediawijze omgang met auteursrechten centraal staat. KoppieCopy is het meest geschikt voor leerlingen uit de bovenbouw havo en vwo en voor de op creatieve beroepen gerichte opleidingen in het MBO.’ Benieuwd? Lees meer over de lesmethode en de mogelijkheden op de website.

Heeft u nog een gouden tip of suggestie die in dit rijtje echt niet mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind fluistert een zin in het oor van een ander kind

 8 tips voor taalspelletjes

Deze tips helpen je om spelenderwijs te oefenen met taal. Ze zijn erg leuk in de klas, maar ook ideaal om kinderen thuis met hun ouders te laten oefenen.

Bekijk

Terugkijken: de (v)mbo-show

Om aandacht te schenken aan de beroepen waar vmbo'ers & mbo'ers onmisbaar in zijn, maakte NOS Stories een grote liveshow over o.a. het imago en gelijkheid.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.