Home Artikelen

Deel 1: Hé, dat zijn die iPad-kinderen

motivatie | leerstijlen en vakdidactiek | differentiatie | jongerencultuur | social media in het onderwijs | ICT/nieuwe media in de klas | trends | mediawijsheid | woensdag 10 oktober 2012, 15:48
FotoFloorWoelders

Een van de leukste onderdelen van mijn werk als uitgever is dat ik geregeld met docenten in gesprek ga over onderwijs en ontwikkelingen. Telkens weer voel ik de bevlogenheid van veel docenten en zie ik de uitdagingen die ze in hun dagelijkse lespraktijk tegenkomen.

Hoog op de agenda van veel scholen staat op dit moment het al dan niet inzetten van tablets. Er is een groeiend aantal scholen dat een pilot met tablets opstart om zelf te ervaren wat er allemaal komt kijken bij het gebruik van tablets. Het is voor mij als uitgever enorm leerzaam om te volgen hoe docenten deze tablets inzetten.

U begrijpt dat ik zeer enthousiast werd toen mijn dochter Floor voor de zomervakantie te horen kreeg dat haar klas uitgekozen is om een van de twee ‘iPad klassen’ te worden. Voor mij een uitgelezen kans om van dichtbij de ervaringen vanuit het perspectief van een leerling te volgen. Wat een luxe! Inmiddels zijn de scholen twee maanden bezig: een mooi moment om eens in gesprek met Floor te gaan. Hoe kijkt een leerling uit de brugklas aan tegen tablets in het onderwijs?

Je bent nu twee maanden bezig, wat vind je er nu van?
“Ik vind het wel stoer, de hogere klassen zijn jaloers op ons. Als ze ons zien hoor je vaak ze vaak zeggen ‘Hé dat zijn die iPad kinderen!’. We hebben ook boeken, maar ik hoef ze bijna niet meer te gebruiken. Alleen af en toe een schrift of een werkboek. We kunnen in de klas makkelijk documenten naar elkaar sturen en tekenprogramma’s gebruiken. En als de docent iets op zijn iPad doet, dan kunnen wij dat gelijk allemaal zien. Ik word er steeds handiger in en ook de docenten kunnen het nu beter. Maar vanaf het begin begrepen wij het beter dan de docenten en dat is eigenlijk nog steeds zo. 

Wat vind je daarvan?
“Dat geeft niet, ik wist eerst ook niet veel van digitale dingen. En we hebben iemand in de klas die heel veel weet dus dan vragen de docenten het aan hem.”

En zijn er ook nadelen?
“Ehhm... Dat vind ik moeilijk. Soms loopt de iPad vast en dan moet ik lang wachten, maar dan kijk ik even met een ander mee. En ik vond wiskunde even wennen, want dat doen we nu helemaal digitaal. Maar dat was misschien ook omdat ik gewoon nog moest wennen aan de iPad.”

De school heeft regels gemaakt voor het gebruik van de iPad. Wat vind je daar van?
“Ik vind het wel goede regels. Soms wel jammer, maar ik snap het wel. Bijvoorbeeld dat je iPad uit moet zijn als je voor de klas staat te wachten. Maar als ik een toets heb van een vak dat ik moeilijk vind, dan zou ik nog even willen nalezen. Dat kan dus niet want dan moet de iPad uit.”

Wat gebruik je het meest op je iPad?
“De websites waar de digitale boeken op staan. Hierin kun je ook markeren en notities maken dus dat is handig. Verder gebruik ik Evernote en Dropbox. En ik gebruik vaak WRTS. Ik voer de woordjes dan zelf in. Als het veel woordjes zijn dan vind ik dat weleens vervelend. Maar dan weet ik wel meteen hoe ik het moet schrijven en dan onthoud ik het beter.”

Zou je nog zonder iPad willen?
“Nee, liever niet!”

In deel 2 van dit artikel leest u mijn visie op het gebruik van tablets in het onderwijs.

De redactie (stuur een e-mail) Stuur dit artikel door | 6097 keer gelezen

img img img img

Geef uw reactie REACTIES (2 totaal) Alle reacties...

ron - Het scheelt in elk geval een hoop gesjouw van boeken, zeker voor een brugklasser niet onbelangrijk.

J.G.Hensen - Hoeveel schoolsoftware is er t.ov. wat onder windows beschikbaar is? Ik twijfel niet aan de ipad maar aan het beschikbare hoeveelheid software.

REAGEER

img
img

Widget Title

LAATSTE 3 REACTIES

Karel van Wijngaarden - Het ondernemerschap mag inderdaad wel wat meet gepromoot worden al wordt op dit moment de... 
Lees verder  arrow

Huiswerkbegeleiders/Bijlesdocenten gezocht! - Huiswerkbegeleiders/bijlesdocenten gezocht: www.educause.nl 
Lees verder  arrow

Willem V - Interessant. kende het nog niet. 
Lees verder  arrow

Widget Title

MEEST GELEZEN ARTIKELEN
Toetsen moeten in dienst staan van het leren
"We toetsen te veel en doen te weinig met de resultaten", vindt Karen Heij, toetsexpert en directeur
Lees verder arrow
Favoriete educatieve apps: leren programmeren
Om de zoveel tijd kun je er als onderwijsredactie niet omheen. De stortvloed aan educatieve apps die
Lees verder arrow
Teacherpreneurs: de Economie Academy van Frank Bosma
Voor de klas staan, een eigen YouTube-kanaal en zowel online als in Hilversum bijles en examentraini
Lees verder arrow

Widget Title

STEM MEE Bekijk resultaat img
Hoeveel tijd bent u gemiddeld per week kwijt aan correctie- en nakijkwerk van leerlingen?
minder dan 3 uur
3-5
6-10
meer dan 10 uur
Hoeveel tijd bent u gemiddeld per week kwijt aan correctie- en nakijkwerk van leerlingen?
minder dan 3 uur
 
21%
3-5
 
34%
6-10
 
29%
meer dan 10 uur
 
16%