Home » Digitaal papier: toekomstmuziek?

Digitaal papier: toekomstmuziek?

Af en toe hoor je weer eens wat over digitale boeken of digitaal papier. Daarbij wordt vaak gezegd dat deze technieken op den duur papier en boeken zouden kunnen gaan vervangen. Deze week zag ik weer twee berichtjes waarin ontwikkelingen op dit gebied getoond werden. Goede aanleiding om eens op een rijtje te zetten wat ik de laatste tijd voorbij heb zien komen.

 

Als eerste een berichtje op nu.nl over een nieuw opvouwbaar scherm dat werd ontwikkeld door Sony en het Max Planck instituut in Duitsland:

 

Eerlijk gezegd was ik in eerste instantie niet echt onder de indruk. Sony’s eerdere flexibele schermen zagen er namelijk heel wat indrukwekkender uit. Toen ik wat verder ging lezen bleek echter dat het juist de eenvoud is die dit product uniek maakt. Het scherm is namelijk echt veel dunner: minder dan 1mm. Je kunt het beeld van alle kanten bekijken, zelfs van de achterkant, zonder dat het vertekent. Het kost bovendien haast geen energie. Vooral dat laatste is natuurlijk een mooie vooruitgang.

Het volgende bericht kreeg ik van een collega doorgestuurd en is al weer wat ouder. Mannenblad Esquire bracht vorige maand als eerste een magazine uit met een digitale cover van e-inkt:

 

Een leuk idee, maar de toepassing is hier misschien niet al te gelukkig gekozen. Het lijkt nog het meest alsof er een knipperende internet-banner op het tijdschrift is geplakt. Dit is eigenlijk meer irritant dan nuttig.

Een mooiere toepassing van e-inkt is te vinden in het e-book van Amazon. Deze zogenaamde Kindle heeft misschien niet het allermooiste design maar is wel enorm praktisch:

 

Dit e-book weegt maar 300 gram en je kunt het overal mee naar toenemen. Het speciale scherm schijnt net zo goed leesbaar te zijn als papier, zelfs in de felle zon. Via een draadloze verbinding kun je er boeken opzetten en zelfs abonnementen nemen op de krant en tijdschriften. Online kun je je eigen bibliotheek bijhouden van wat je hebt gelezen of nog wilt lezen.

Tot slot ken ik eigenlijk maar één school die al echt aan de slag is gegaan met e-books. Vorig schooljaar testte een 3-Gymnasium klas van het Bonnefanten College in Maastricht de Iliad van Edupaper: 

 

Uit een evaluatie van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat deze Iliad over het algemeen positief ontvangen werd. Het e-book kan meer dan alleen maar het weergeven van een boek. Leerlingen kunnen aantekeningen maken en bewaren. Je kunt inzoomen op bepaalde onderdelen (ook handig voor leerlingen met een visuele beperking). En het geheugen is groot genoeg voor alle schoolboeken, de boeken op de boekenlijst én zaken als een agenda en klassenboek. Het is alleen jammer dat erop dit nog maar weinig schoolboeken digitaal beschikbaar zijn.

Docente Hedie van Dam is positief: “Als alle boeken er in zitten, wordt het heel interessant om hem te gebruiken. Het is ook eenvoudig om ermee te werken. Ik ben niet zo’n computerfreak, maar met die Iliad kon ik snel omgaan.” En de leerlingen zien het ook helemaal zitten: “Over vijf jaar? Dan lopen alle leerlingen hier met zo’n ding”.

 

Lees ook: Klaslokaal van de toekomst en Schoolbord van de toekomst

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels december

Boekentips Engels december

De winter komt om de hoek kijken, dus we kunnen wel wat hartverwarmende of juist ijskoude verhalen gebruiken om deze tijd goed door te komen.

Bekijk
Een kledingkast van een tiener

Lied van de maand: Ik weet het niet!

Elke dag maar die vraag wat je aan moet. Soms weet je het gewoon niet! Zing mee met een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.