Home » Europeana: de Europese digitale bibliotheek

Europeana: de Europese digitale bibliotheek

2.5 miljoen boeken waarvan slechts 1% in digitale vorm. Nog genoeg te doen dus voor de Europese Commissie voor Informatiemaatschappij en Media. Deze commissie heeft het doel om een grote Europese digitale bibliotheek neer te zetten waar je niet alleen boeken kunnen inzien, maar ook muziek, film, televisiebeelden, radio-uitzendingen, foto’s, schilderijen, brieven, manuscripten en wat er nog verder in onze cultuurarchieven ligt kunt raadplegen.

Op de site www.europeana.eu is een eerste start gemaakt die – zo laat de homepage weten – in november echt van start zal gaan. Eindelijk, want de achterstand op commerciële partijen zoals Google, Amazon en Microsoft die al nauw samenwerken met grote bibliotheken wordt steeds groter.

Er zijn inmiddels volop voorbeelden van initiatieven van de commerciële partijen. Vorig jaar gingen Amazon en een aantal Amerikaanse universiteiten en bibliotheken met elkaar in zee om boeken die niet meer leverbaar zijn te digitaliseren, archiveren en te verkopen volgens het ‘printing on-demand-principe’. De betrokken bibliotheken delen in de opbrengst van de verkopen. Google sloot vorig jaar akkoorden met verschillende toonaangevende Europese nationale en universiteitsbibliotheken zoals de universiteitsbibliotheek van Oxford University, de Beierse Staatsbibliothek en bibliotheek van de Universiteit van Gent. Google, maar ook Microsoft willen op die manier zoveel mogelijk culturele content aan het grote publiek aanbieden en via advertentie-inkomsten hun investering terugkrijgen. En dat doen ze voortvarender dan onze Europese Commissie die op dit moment daarom al behoorlijk achterloopt.

In Nederland zijn het de Koninklijke Bibliotheek en de Combinatie Beeld en Geluid, het Filmmuseum, het Nationaal Archief, de Vereniging Openbare Bibliotheken, de Centrale Discotheek Rotterdam en Stichting Nederland Kennisland die miljoenen van onze archiefstukken digitaliseren en publiekelijk ontsluiten.

Terug nu naar de nieuwe Europese digitale bibliotheek. Om een betere indruk te krijgen van die ‘grote snoepwinkel’ Europeana die we straks allemaal gratis kunnen betreden, is dit promofilmpje op Youtube geplaatst. Heel eelijk: ik hoop niet dat dit amateuristische filmpje – waar een dame van de National Library of Ireland uitlegt wat het doel van dit nieuwe initiatief is – de standaard wordt voor al het digitale werk. Want dan is er nog veel werk aan de winkel.

Het mooie aan dit project vind ik wel dat we straks cultuur vanuit verschillende invalshoeken kunnen bekijken. Je kunt er teksten en boeken lezen, maar ook film en televisiebeelden bekijken. Bijvoorbeeld over de met diamanten bedekte schedel van Damien Hirst die vanaf 1 november in het Rijksmuseum in Amsterdam te bewonderen is. En wat is mooier om cultuur te aanschouwen met gedegen voorkennis?

Heeft u nog interessante links waar boeken, kunst, beelden en muziek te bekijken en te beluisteren is? Laat het uw collega’s weten door een reactie achter te laten.

Lees ook: De grootste bibliotheek ter wereld en Kunst in… Mobieltjes

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.