Home » Infographics in het onderwijs

Infographics in het onderwijs

Infographics zijn een aantrekkelijke manier om informatie te presenteren. Voor u als docent, maar ook voor uw leerlingen. bij het maken van een infographic komen diverse 21st century skills aan bod, zoals creativiteit, ict-geletterheid en communiceren. Echt moeilijk is het niet: met deze tools maakt u binnen een handomdraai zelf een mooie infographic. Wellicht een om uw leerlingen uit te leggen hoe het werkt?


Easel.ly

Mijn eerste infographic heb ik met Easel.ly gemaakt. Met deze tool kun je kiezen uit verschillende thema’s of een leeg werkveld. In het menu kun je kiezen voor verschillende vormen, kleuren, achtergronden en iconen. Deze sleep je middels het drag and drop-systeem naar het werkveld waar je ze kunt schalen en positioneren. Het is ook mogelijk om eigen afbeeldingen te uploaden. Vergeet niet om je grafiek tussentijds op te slaan.


Infogr.am

In grote lijnen werkt Infogr.am hetzelfde als Easel.ly, alleen zijn er wat opties om een serieuze infographic te maken. Zo kun je kiezen uit meer dan dertig grafieken. Er zit altijd wel wat tussen dat perfect aansluit bij jouw idee. Welke grafieken je het beste bij bepaalde informatie kunt gebruiken, lees je hier. Ook is het mogelijk om foto’s, video’s en landkaarten in te voegen.


iCharts

Met iCharts maak je infographics aan de hand van een dataset. Die kun je uploaden vanuit bijvoorbeeld Excel of Google Spreadsheet, maar je kunt de data ook handmatig invoeren. Als je geen data, maar wel feiten hebt dan kies je voor de abc-functie. Ook hier kun je kiezen uit bestaande thema’s, maar het is ook mogelijk om zelf een thema te ontwerpen.

 

Tagxedo

Met Tagxedo maak je net als met Wordle tagclouds of woordenwolken. Het voordeel van deze tool ten opzichte van Wordle is dat het makkelijker is om de afbeelding op te slaan.  Bij Wordle is dat nogal een gedoe. Daarnaast kun je kiezen uit een aantal vormen (zie de afbeelding hiernaast) of je kunt zelf een vorm uploaden. Tools als Tagxedo en Wordle zijn op verschillende manieren in te zetten in het onderwijs. Lees de top 10 van Bright Hub en laat u inspireren.


Maakt u gebruik van een van bovenstaande tools in het onderwijs? Op wat voor manier? En heeft u suggesties? Laat het ons weten via onderstaand contactformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.