Home Artikelen

Links week 42

trends | zaterdag 17 oktober 2009, 13:39
boek 10 jaar vmbo

Sinds vorige maand is de site www.erk.nl online. De site biedt informatie en ondersteuning bij de implementatie van het ERK  (Europees ReferentieKader) in het onderwijs. Het voortgezet onderwijs zal het ERK vanaf de zomer van 2010 invoeren.

 

Dat wil zeggen dat alle leerlingen die in dat jaar instromen, uiteindelijk zullen uitstromen met een beoordeling op ERK-niveau voor de moderne vreemde talen. Op dit moment zijn de profielen voor docenten, schoolleider en werkgever beschikbaar. De profielen voor leerlingen en ouders volgen in een later stadium.

 

Het ERK is een beschrijving van taalbeheersingsniveaus die in Europees verband ontwikkeld is om taalbeheersingsniveaus van taalgebruikers met elkaar of met de standaard te kunnen vergelijken.

 

Op de Landelijke Studiedag van de VLLT (Vereniging van Leraren Levende Talen) op 6 november 2009 worden vele workshops gegeven over innovatief talenonderwijs, onder ander over het ERK. Zier hier voor programma en inschrijving.

 

Op 12 oktober werd gevierd dat het vmbo 10 jaar bestaat. Op 9 november volgt er een conferentie. Puberbrein-onderzoeker Prof. dr. Eveline Crone zal een lezing geven en  Prof. dr. Elly de Bruijn houdt een betoog over de heterogeniteit van de leerlingenpopulatie in het vmbo. Ook wordt het boek VMBO in Perspectief. Een overzicht van 10 jaar VMBO gepresenteerd.

Vmbo-leerlingen maakten foto’s in en rond hun school in het kader van ’10 jaar vmbo’. Te zien bij Trouw. Lees ernaast ook even de blog van Emiel Willms van LAKS over al dan niet brede brugklassen.

 

Op Gizmodo 'The Gadget Guide' stonden deze week alvast foto’s van de e-reader die internetboekwinkel Barnes & Noble a.s dinsdag zal lanceren. Het ding heeft twee aparte schermen, een e-Ink leesscherm uiteraard, maar ook een kleiner iPhone-achtig LCD-kleuren-touch-screen waarop alle bediening gebeurt. Waarschijnlijk een flinke verbetering ten opzichte van de soms erg analoge en knullige bediening van de andere e-readers. Apple’s Steve Jobs schijnt (nog) niet aan e-readers te willen beginnen, hij voelt weinig voor apparaten die maar één functie hebben en verwacht ook dat het een niche-markt zal blijven. Bandenfabrikant Bridgestone heeft eerder dit jaar al full-colour e-paper gelanceerd en gebruikt het al in een aantal toepassingen zoals in prijsbordjes in supermarkten. Aan de minimale vereisten voor het onderwijs is nog door niet een fabrikant voldaan: een groot (minimaal A5 en liever A4) formaat kleurenscherm waarmee goed gezocht en gebladerd kan worden en waarop aantekeningen gemaakt kunnen worden. Met wifi voor up- en downloads. En dan toch ook maar met internet.

 

Hij is alweer even onderweg, de Oktober Kennismaand. Honderdzestig instellingen op het gebied van wetenschap en technologie organiseren samen ongeveer 700 activiteiten, gedurende de hele maand. Het thema van Oktober Kennismaand 2009 is ‘Reis naar het onbekende’ en het verbindt het Darwinjaar 2009 met het Internationale Jaar van de Sterrenkunde. 
’De reis van Darwin, de reizen van ruimterobots, de speurtocht via telescopen, de ontwikkeling van de snaartheorie, de zoektocht naar het Higgsdeeltje, het onderzoeken van de relatie tussen DNA en eiwitten, het in kaart brengen van de menselijke geest, ... Allemaal zijn het reizen naar het onbekende.’

 

Nog een beetje Darwin: op de site van het NIBI, Institute of Bioscience, is een heel interessante lessenserie te downloaden over evolutiebiologie. Een gedrukt exemplaar van het materiaal is gratis aan te vragen. Voor meer exemplaren wordt een kleine vergoeding gevraagd.

 

Ik werd door Suzanne Kats gewezen op Lifehacking in het onderwijs oftewel Getting Things Done voor leerkrachten. Een praktische site met tips&trucs om vooral je digitale leven op orde te houden en geen tijdvreter te laten worden. Computeronderhoud, backupslimmigheden, wachtwoordhygiëne, e-mailetiquette enz.

 

Janien Benaets schrijft vandaag over Ruben van Gogh die het libretto van een hele opera op zijn Nokia schreef. Inspirerend voor taal- en/of muziekdocenten die graag innovatieve projecten bedenken. Scroll ook nog even verder door naar beneden voor Janien’s verslag van een presentatie van Hans Mestrum (van Hogeschool Arnhem en Nijmegen) over social media. Mooie complete en inspirerende presentatie. 

 

Bent u al uitgenodigd voor Google wave? Ik niet... Er wordt wel al flink over geblogd en geklaagd, o.a op eWeek.com. Aan de hoge verwachtingen die hier en daar geuit zijn aangaande onderwijstoepassingen wordt nog niet voldaan, maar we hebben geduld, de definitieve lanceerversie is er nog niet. Over de mogelijkheden voor het onderwijs schreef Jaap Walhout (Ruud de Moor Centrum) deze zomer al een blog.

Corinne Nederlof (stuur een e-mail) Stuur dit artikel door | 13733 keer gelezen

img img img img

Geef uw reactie REACTIES (2 totaal) Alle reacties...

t.wismans -

Janien Benaets - Links krijgen op een onderwijssite met een renommée als deze: wow! Vereerd, bedankt. Dat u ook de kleine eenzame (edu)(lit)blogger waardeert ... , dat geeft een 'goed gevoel'. geloof me, dat aanmoedigende schouderklopje doet wonderen. Niet om te slijmen (en mezelf buiten beschouwing latend - ik probeer bescheiden te blijven), maar uw links-van-de-week zijn als vallende sterren voor wie wil doorklikken: schittering van kennis, bronnen van inspiratie, schatkist van leermiddelen. Als 'dynamic lighting' voor je klas: de dagelijkse lespraktijk in telkens nieuw licht, aangepast aan tijdstip en situatie. Immers, "Boredom is the enemy of learning" - hoorde ik van Tony Vincent over handheld learning (via Willem Karssenberg op Twitter). Waar of niet?

REAGEER

img
img

Widget Title

LAATSTE 3 REACTIES

Petra Hakvoort - Ook wij, scholen voor blinde en slechtziende leerlingen, zijn op zoek naar geschikt lesmateriaal... 
Lees verder  arrow

Jan - Kijk ook eens oop http://www.denkgewoonten.nl/ 
Lees verder  arrow

Joyce - Concreet lesmateriaal m.b.t. de ontwikkeling van 21e eeuwse vaardigheden zijn wat mij betreft zeer welkom!... 
Lees verder  arrow

Widget Title

MEEST GELEZEN ARTIKELEN
OVM selecteert: 5 krachtige lesafsluiters
Nog eens de belangrijkste informatie benadrukken, controleren of leerlingen alles hebben begrepen, d
Lees verder arrow
Kennisnet en SLO presenteren nieuw model 21e eeuwse vaardigheden
Kennisnet en SLO presenteerden deze week het vernieuwde model voor 21e eeuwse vaardigheden. Het betr
Lees verder arrow
5 technologietrends die van invloed zijn op het onderwijs in 2016
Onderwijs en technologie zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar sommige technologie
Lees verder arrow

Widget Title

STEM MEE Bekijk resultaat img
Is het idee van een diploma op maat een goed plan? Wat vindt u?
Ja, dat is een goed plan
Nee, geen goed plan
Is het idee van een diploma op maat een goed plan? Wat vindt u?
Ja, dat is een goed plan
 
69%
Nee, geen goed plan
 
31%

Widget Title

VIDEO VAN DE WEEK

Kinderen in de leeftijd van 4-8 jaar worden geconfronteerd met mediadragers uit de jaren '70 '80 en '90. Dit levert verrassende reacties op! Een ding is zeker, technologieën gaan snel, maar zelfs voor 'Digital Natives' lijkt het eeuwen geleden.