Home » Materiaal 12+ » Luisteren naar geo-beats

Luisteren naar geo-beats

Kun je een vulkaan, zoals de Etna, horen? Natuurlijk, denk je, als zo’n berg ontploft, hoor dat je dat. Maar kun je een vulkaan ook horen, als hij niet uitbarst? Ook dat kan. Met speciale technieken die infrageluid zichtbaar maken.

Geo-wetenschappen
Op de Technische Universiteit in Delft zijn bij de opleiding Geoscience and Engineering speciale apparaten gebouwd om met geluidstechniek de aarde te bestuderen. Met die techniek kan geluid dat voor het menselijk oor onhoorbaar is (infrageluid), hoorbaar en zelfs zichtbaar worden gemaakt. Net zoals een arts met zijn stethoscoop naar je longen luistert en een diagnose stelt. Op die manier kan het KNMI in samenwerking met de TU Delft de temperatuur bepalen door geluidsgolven te meten. Geluid reist namelijk sneller op plaatsen waar het warmer is.

Geo-beats
De aarde, de oceanen, de atmosfeer: ze maken allemaal hun eigen bijzondere geluiden. Jammer dat deze geo-beats niet hoorbaar zijn, vooral als het om geluiden gaat die wijzen op grote veranderingen. Zo klinken er soms diep in de aardmantel geluiden die wijzen op een naderende aardbeving. Ook klinkt er rondom de magmakamer in vulkanen herrie voorafgaand aan een uitbarsting. Bovendien trilt de lucht boven een vulkaankrater dan op een onhoorbare manier. Door zulke geluiden te bestuderen, kunnen wetenschappers uitspraken doen over het functioneren van de aarde, de oceanen en de atmosfeer. Het gerommel voor en tijdens een uitbarsting van de Etna op Sicilië is met de beschreven methode in De Bilt te meten.

Geo-future
De Etna is een vulkaan die vrij regelmatig uitbarst. Door te zoeken naar een patroon in het geluid dat vulkanen voor de uitbarsting uitzenden, hopen wetenschappers in de toekomst een uitbarsting van vulkanen nauwkeuriger te voorspellen. Voor de toekomst zien wetenschappers nog veel meer mogelijkheden van de techniek die ze seismo-akoestiek noemen. Door te luisteren kunnen ze veranderingen in de temperatuur van oceaanwater en delen van de atmosfeer bepalen. Op die manier kan hun onderzoek meehelpen in het zoeken naar feiten over klimaatverandering.


Bronnen
Bron 1 Vulkaan Etna barst uit
Bron 2 Onhoorbare herrie van planeet Aarde
Bron 3 Werken in geo

2017-03-Werkblad-Luisteren-naar-geo-beats

Aan de slag met Aardrijkskunde

Aardbeving in Myanmar

Het zijn indrukwekkende beelden uit Myanmar, de aardbeving die enorme verwoestingen heeft aangericht en tot vele dodelijke slachtoffers heeft geleid. Maar ook in Bangkok waren de gevolgen van de aardbeving goed te zien; water uit zwembaden op hoge gebouwen dat naar beneden kwam als een natuurlijke waterval en tussen zachtjes bewegende wolkenkrabbers viel. Hulp komt gelukkig […]

Bekijk
Auto met 'follow your dreams'-slogan

De Chinese droom

Hoe de Chinese droom is ontstaan en misschien ook al wel zichtbaar is voor ons ga je in deze lesbrief bekijken.

Bekijk
Koffieplantage in Brazilië

De prijs van koffie

Je moet nog even een pak koffie halen bij de supermarkt, voordat je naar je training gaat. De dichtstbijzijnde supermarkt ligt op de weg naar je sportclub. Maar aangekomen in de supermarkt is het schap, waar normaal gesproken de koffie staat, leeg. Ook in de andere supermarkt is het schap leeg, maar je ziet nog […]

Bekijk
Het eiland Santorini

Aardbevingen op Santorini

In deze lesbrief leer je meer over de tektonische situatie op Santorini en waarom aardbevingen hier voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.