Nieuwe vrienden, nieuwe vakken en bovenal bergen nieuwe indrukken maken het voor brugklassers lastig om zich ook nog dagelijks op het huiswerk te focussen. Het kan dan ook geen kwaad om kersverse middelbare scholieren een beetje op weg te helpen. Ter inspiratie zetten we wat leuke en leerzame ideeën op een rij!
1. Agendavlog
Allemaal leuk en aardig die huiswerkagenda’s, maar hoe maak je er nou eigenlijk optimaal gebruik van? Casper Nelissen van Scholieren.com vertelt je er alles over in zijn vlog. Zo raadt hij aan om een agenda met veel schrijfruimte en weinig plaatjes te kopen. Misschien een beetje saai, maar wel handig en heel goedkoop. Vervolgens laat Casper zien hoe hij zijn agenda indeelt: je zet eerst het rooster voor die week erin en vervolgens noteer je achter ieder vak het huiswerk. Maak met het oog op de ruimte in je agenda gebruik van afkortingen, zet voor vakken waar je een toets voor hebt een uitroepteken en gebruik bolletjes voor vakken waarbij je die les iets moet inleveren. Weet je wat? Laat de vlog van Casper gewoon eens zien in de klas, hij geeft nog veel meer handige tips en trucs!
2. Lesidee ‘leren plannen’
Wil je leerlingen bewust maken van hun huiswerkhouding of kennis laten maken met digitaal plannen? Op Eduapp plaatste docent Martine Vermet enkele tips en links waar je wellicht iets aan hebt. ‘Met dit lesidee kunnen leerlingen aan de slag om hun rooster, huiswerk en andere activiteiten (sport, hobby, bijbaantje e.d.) in te voeren met behulp van een van de genoemde apps. Je kunt ze als opdracht meegeven dit een week bij te houden zodat ze echt kunnen ervaren of het een handig hulpmiddel voor ze is.’ Ga naar Eduapp.nl voor het volledige lesidee en de bijbehorende url’s en filmpjes.
3. Digitale hulpmiddelen
Liever helemaal digitaal? Dan heb je wellicht iets aan de eerder op OVM verschenen artikelen in de serie Favoriete educatieve apps. In de editie over planning en timemanagement lees je bijvoorbeeld meer over de handige tools Todoist, Pomodoro Time, Timely en Freedom; in de editie over samenwerkend leren zetten we apps op een rijtje waarmee leerlingen ook digitaal en vanuit huis met elkaar kunnen samenwerken; en in de editie over huiswerk bespreken we apps die leerlingen kunnen ondersteunen bij het inplannen en maken van hun huiswerk.
Hoe ondersteun jij leerlingen in het plannen en maken van huiswerk? Wat is jouw gouden tip? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.