Home » 5 tips om de motivatie van leerlingen te verbeteren

5 tips om de motivatie van leerlingen te verbeteren

De droom van iedere docent is een klas vol gemotiveerde leerlingen. Helaas is de praktijk weerbarstiger en kwam begin dit jaar wederom breed in het nieuws dat het met de motivatie van onze leerlingen niet al te best gesteld is. Veel docenten zijn dan ook voortdurend op zoek naar (voor hen) nieuwe manieren om leerlingen te motiveren. In dit artikel vijf populaire tips om de motivatie van leerlingen te verbeteren. Wat is jouw gouden tip?

Geef leerlingen de regie
Om de algemene motivatie in de klas te vergroten kun je experimenteren met – tot op zekere hoogte – de regie uit handen geven. Leerlingen die – in meer of mindere mate – zelf beslissen waar ze tijdens de les aan werken zijn doorgaans toch iets gemotiveerder om net dat beetje meer te doen. Je kunt leerlingen bijvoorbeeld een keer laten kiezen tussen open, gesloten of meerkeuzevragen bij een schriftelijke overhoring. En kiezen ze voor een werkstuk of geven ze liever een uitgebreide presentatie?

Differentieer
Leerlingen laten kiezen welke taak ze willen uitvoeren is een vorm van differentiatie. Je kunt het ook groter aanpakken door leerlingen altijd in te delen in verschillende groepen. Als docent weet je als geen ander dat niet alle leerlingen op dezelfde manier leren. Waar sommige leerlingen het liefst zelfstandig werken hebben andere leerlingen behoefte aan een actieve les of een groepje om mee samen te werken. Vaak is het moeilijk te realiseren, maar door te differentiëren laat je leerlingen gericht werken op een manier die goed bij hen past. Leerlingen gooien minder snel de handdoek in de ring, wat de betrokkenheid en motivatie ten goede komt. Lees meer over differentiatie in de DidactiefSpecial ‘Ziet u het verschil?’.

Competitie
Een andere manier om leerlingen op actieve wijze bij de les te betrekken is positieve competitie. Zo kun je als docent leerlingen in groepjes bepaalde kwesties laten oplossen of serious games inzetten. Sommige leerlingen zullen beter hun doen wanneer ze de kans krijgen om te winnen en excelleren. Een gemakkelijkere manier om positieve competentie in te zetten is door gebruik te maken van gamification-elementen.  Door een spelelement toe te voegen, worden saaie of moeilijke dingen uitdagender voor uw leerlingen. Dat is namelijk een psychisch proces. Lees meer over gamification in het artikel ‘Gamification toepassen in de les’.

Track vooruitgang
Het digitaal tracken van resultaten gedurende het leerproces is niet alleen voor docenten een uitkomst. De leerling heeft er ook profijt van wanneer hij kan zien of en op welke gebieden hij vooruitgang boekt en waar hij extra voor moet werken. Dat kan in de vorm van adaptief leren, maar ook door op bewuste momenten – bijvoorbeeld per trimester of hoofdstuk – in een persoonlijk gesprek met de leerling te reflecteren op de behaalde resultaten. Met name een visuele weergave van het leerproces, zoals bij adaptieve systemen als Khan Academy en Knewton, werkt voor veel leerlingen motiverend.

Nodig gastdocenten uit
Nodig om de zoveel weken een gastdocent uit! Het klinkt simpel, maar toch gebeurt het in de praktijk niet al te vaak. Voor leerlingen is een gastdocent als een frisse wind door het klaslokaal. Denk daarbij aan professionals uit verschillende sectoren, maar ook aan bijvoorbeeld oudere leerlingen – waar de lagere klassen toch een beetje naar op kijken –  om bepaalde zaken uit te leggen of proefjes te begeleiden. Organisaties als Dagje Lesgeven en Gast in de Klas hebben flinke databases waar je in kunt zoeken naar geschikte kandidaten. Maar vergeet ook niet om in je omgeving te kijken. Wees creatief, de meeste mensen zullen vereerd zijn om voor zoiets gevraagd te worden.

Wat is jouw favoriete manier om leerlingen te motiveren? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.