Home » 5 tips voor meer werkgeluk

5 tips voor meer werkgeluk

Net als leerlingen leven veel leerkrachten en docenten echt naar de zomervakantie toe. Niet gek, gezien het feit dat ruim 84 procent van de leraren een hoge en soms zelfs zeer hoge werkdruk ervaart. Gelukkig heb je er zelf de nodige invloed op. Begin het nieuwe schooljaar goed en transformeer de werkdruk in werkgeluk met deze 5 tips.

1. Maak een to-do-lijst

Laten we er niet omheen draaien: als leraar zijn er dagelijks honderd-en-een dingen waar je aan moet denken. Laat je niet gek maken en neem de controle in eigen handen door iedere werkdag te beginnen met het maken van een to-do-lijst. Zet simpel en puntsgewijs op een rijtje wat je die dag gaat doet en zet er bij het voltooien van een taak een dikke vette streep doorheen.

2. Vermijd waardeoordelen

We zijn van nature geneigd om overal een waardeoordeel aan te geven. Een regenachtige dag is geen trieste dag, niet alle administratieve taken zijn stom en dat groepje collega’s dat samen aan een project werkt dat jij ook interessant vindt heeft echt geen hekel aan je – om maar wat te noemen. Label gebeurtenissen en omstandigheden niet als ‘goed’ of ‘slecht’ maar neem de zaken gewoon zoals ze zijn. Dat klinkt misschien simpel, maar het neemt een boel innerlijke onrust weg.

3. Lastige dingen eerst!

Het lijkt makkelijk om vervelende taken voor je uit te schuiven, maar in werkelijkheid maak je het daar alleen maar erger mee. Je kunt de hele dag tegen een taak opzien en het aan het einde van de middag toch moeten doen, of je begint er de dag mee en hoeft er de rest van de dag niet meer aan te denken. Wij weten het wel…

4. Luister naar je lichaam

Om plezier te hebben in je werk is het belangrijk om fit te zijn. Luisteren naar je lichaam is dan ook het devies. Slaap je al een aantal dagen slechts? Maak dan pas op de plaats en probeer te achterhalen wat de oorzaak is er wat je eraan kunt doen. En ben je na een griepje beter aan het worden maar nog niet helemaal fit? Blijf dan een extra dagje thuis om écht weer op kracht te komen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat je binnenkort weer met de gebakken peren zit. En merk je dat de hoge werkdruk zorgt voor lichamelijke klachten? Praat erover met je leidinggevende en kijk samen wat je kunt doen om de klachten te verminderen voor ze erger worden.

5. In balans?

Heb je al een langere tijd minder werkgeluk dan je zou willen en lukt het je niet daar iets aan te doen? Zet dan eens op een rijtje waar je energie van krijgt en daarnaast wat je energie kost. Schrijf alles op wat ik je op komt, ook de dingen waarvan je vind dat je er niet over zou moeten ‘zeuren’. Vergelijk vervolgens de lijstjes met elkaar. Is er sprake van een balans – lees: om en nabij even lange lijstjes – tussen de leuke en minder leuke dingen? Zo niet, wat zou je eraan kunnen doen?

Wat is jouw gouden tip voor meer werkgeluk in het onderwijs? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.