Home » De beste YouTube-kanalen voor docenten

De beste YouTube-kanalen voor docenten

YouTube. Zo ingeburgerd als het maar zijn kan. Ook in het onderwijs. Voor leerlingen een geweldig medium voor (extra) uitleg en voor docenten een manier om de lessen te verrijken met sprekend beeldmateriaal. Ook het flipping the classroom-concept kan niet zonder. Maar het is ook een prima medium om je als docent professioneel bij te scholen. Een bron van inspiratie en kennis waar je meteen mee aan de slag kunt. De beste kanalen met tips, tricks, achtergrondinformatie en uitleg voor docenten.

Learning to Teach Online
Een pareltje voor docenten. Het awardwinnende YouTube-kanaal Learning to Teach Online staat bomvol handige how-to’s en inzichten waar je als docent meteen mee uit de voeten kunt. De focus van dit kanaal ligt op de professionele ontwikkeling van docenten op het gebied van online leren en lesgeven. Het geven van audio feedback, het gebruik van wiki’s, online discussies, wetenschappelijk onderzoek, timemanagement.. Alles komt aan bod op dit groeiende onderwijsnetwerk.

Kennisnet Antwoord
Wil je weten hoe je gemakkelijk samen kunt werken aan één document? Of hoe je als docent je persoonlijke Facebook-account kunt afschermen voor nieuwsgierige leerlingen? Bij Kennisnet Antwoord krijg je – hoe toepasselijk – antwoord op deze en meer praktische vragen. In korte filmpjes van ongeveer een minuut legt Kennisnet zaken uit waar je zelf misschien wel uren mee zoet zou zijn geweest. Deze filmpjes helpen je om op een laagdrempelige manier te experimenteren met digitale en sociale toepassingen. Zowel in de klas als buiten de lesuren.

Buck Institute for Education
Hoe combineer je als docent je lessen met de 21st Century Skills? Dat kan op verschillende manieren, maar het is niet altijd even gemakkelijk. Op het YouTube-kanaal van het Buck Institute for Education vind je allerlei handige video’s die jou als docent helpen bij het ‘century proof’ maken van je lessen. De focus ligt hierbij op project based learning. Sommige video’s zijn aan de lange kant, maar toch de moeite waard. Bekijk bijvoorbeeld de webinar over het implementeren van kritisch denken in je lessen en projecten. Dit kanaal blijft niet bij de basis maar gaat vrij snel de diepte in. Een aanrader voor docenten die meer willen weten over onderwerpen waar ze reeds mee bezig zijn.

ISTE
The International Society for Technology in Education, of simpelweg dus gewoon ISTE, is de Amerikaanse variant van de BETT-conferentie in Londen. Een jaarlijks terugkerend evenement in steeds verschillende steden waar je alles te weten komt over de nieuwste ontwikkeling op het gebied van onderwijs en technologie. Naast alle conferenties en full-lenght sessie video’s ben je bij ISTE aan het goede adres voor video’s over project-based learning, passion-based learning, E-pedagogiek, vakoverstijgende samenwerking en meer.

SimpleK12
Nog zo’n pareltje. Op het YouTube-kanaal van SimpleK12 moet je om het een beetje overzichtelijk te houden de video’s sorteren op playlists (in bovenstaande link al gedaan). Pas dan kun je verder grasduinen door honderden korte, praktische video’s. Wil je weten hoe je gemakkelijk tijd bespaart met online applicaties? Hoe leerlingen succesvol online samen kunnen werken? Wat je allemaal kunt met de verschillende Google Tools? Uitleg en lesideeën bij meer dan honderd relevante onderwijs-apps? Je merkt het al. Een kanaal boordevol informatie waar je zo zelf verder mee aan de slag kunt. Easy does it.

Gebruik jij YouTube voor uitleg over onderwijsgerelateerde zaken? Of ken je nog een interessant kanaal dat echt niet mag ontbreken in deze lijst? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslag De leraar: vakmanschap in onderwijs

De leraar: vakmanschap in onderwijs

In deze bundel vind je een rijke verzameling van belangrijke, wetenschappelijke inzichten voor de dagelijkse onderwijspraktijk.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.