Home » 5x deze YouTube-kanalen moet je als docent kennen

5x deze YouTube-kanalen moet je als docent kennen

Als je maar één online medium zou mogen kiezen om in het onderwijs te gebruiken, dan kies je waarschijnlijk voor YouTube. Inmiddels is het platform vijftien jaar oud en zijn de door de gebruikers gemaakte video’s niet meer weg te denken uit de dagelijkse lespraktijk. Dit zijn de kanalen waar wij als redactie van OVM op zijn geabonneerd.

TED-Ed Educator Talks

TED-Ed Educator Talks is een YouTube-kanaal van docenten, voor docenten. Het is in het leven geroepen om de baanbrekende ideeën van leerkrachten en docenten van over de hele wereld in de spotlight te zetten. Dus of je nu werkt aan je professionele of je persoonlijke ontwikkeling, op dit kanaal vind je ongetwijfeld meer dan genoeg inspiratie. Vergeet je vooral niet te abonneren: iedere week verschijnt er een nieuwe, inspirerende video online.

Vlogboek: YouTube-literatuur

Heb je al eens gehoord van Vlogboek? Op dit YouTube-kanaal over literatuur vind je boekbesprekingen, literatuurgeschiedenis en video’s over auteurs en literatuurwetenschap. Jörgen Apperloo, docent en bedenker van Vlogboek, vertelt in een artikel op Lezen.nl over de totstandkoming van zijn YouTube-kanaal. Hij kwam erachter dat veel leerlingen geen idee hebben waar ze moeten beginnen bij het kiezen van titels voor hun literatuurlijst: ‘Het aanbieden van een voorselectie helpt. Ik wilde leerlingen ermee enthousiasmeren, laten zien dat boeken en films deel uitmaken van hetzelfde culturele landschap, dat het allemaal een vorm is van verhalen vertellen.’

#ForTeachers

Katie en Ryan zijn twee aanstekelijk positieve Engelse docenten die op hun YouTube-kanaal #ForTeachers van alles delen waar ze in hun eigen onderwijspraktijk iets aan hebben of plezier aan beleven. Van concrete lesideeën tot educatieve tips en trucs voor studenten aan de lerarenopleiding tot aan docenten die pas of al een hele poos voor de klas staan – voor iedere docent is er wel een playlist. Vergeet voor een gezonde dosis afleiding ook de playlist vol docentenhumor niet.

The School of Life

Onderwijs is de sleutel tot succes: niet alleen op professioneel, maar ook op persoonlijk vlak. Niet voor niks is The School of Life wereldwijd een daverend succes. Het doel van de organisatie is het bevorderen en creëren van emotionele gezondheid en psychologische groei door ideeën van grote denkers te delen en/of te bediscussiëren – zowel online als in fysieke scholen met locaties over de hele wereld. Van politieke ideeën tot aan literatuur, sociologie, filosofie en psychotherapie: The School of Life garandeert hoogwaardige video’s die zowel jou als je leerlingen aan het denken zetten.

ISTE

The International Society for Technology in Education, of simpelweg dus gewoon ISTE, is de Amerikaanse variant van de BETT-conferentie in Londen. Een jaarlijks terugkerend evenement in steeds verschillende steden waar je alles te weten komt over de nieuwste ontwikkeling op het gebied van onderwijs en technologie. Naast alle conferenties en sessie-video’s, ben je op het YouTube-kanaal van ISTE aan het juiste adres voor video’s over project-based learning, passion-based learning, E-pedagogiek, vakoverstijgend samenwerken en meer.

Gebruik jij YouTube voor uitleg over onderwijsgerelateerde zaken? En ken je nog een interessant kanaal dat echt niet mag ontbreken in deze lijst? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.