Home » 5x omgaan met werkdruk

5x omgaan met werkdruk

Dat de werkdruk in het onderwijs hoog is, is voor niemand iets nieuws. Toch blijft het een hot topic. Los van alle top-down initiatieven om de werkdruk te verminderen, kun je als leerkracht of docent ook het nodige doen om verandering in de situatie te brengen. We zetten vijf concrete tips voor je op een rij.

1. Een, twee, drie!

Zet voor je aan je werkdag begint de drie belangrijkste taken voor jezelf op een rij. Deze taken – groot of klein – zijn leidend en pak je het eerste op.

2. Verdeel en heers

Ben je iemand die vaak te veel hooi op zijn vork neemt? Maak dan van tevoren met collega’s een goede taakverdeling en bespreek daarbij wie welke taken het liefst doet.

3. Aandacht

Wat je ook doet, doe het met volle aandacht. Hoe meer je in het moment kunt werken, hoe minder je wordt afgeleid en hoe efficiënter je dus werkt.

4. Pauze

Neem op tijd pauze, al is het maar voor drie minuten. Loop even een rondje, of neem even een momentje voor jezelf en doe een flits-meditatie of ademhalingsoefening.

5. In balans

Werk je parttime? Neem dan niet dezelfde verantwoordelijkheden op je als je collega’s die fulltime werken. Je hebt minder uren in de week, dus verantwoordelijk dient navenant verdeeld te worden. Accepteer dus niet iedere uitnodiging als daardoor je werkzaamheden in het gedrang komen.

De tips in dit artikel zijn afkomstig van Doe’s mindful. Wil je verder lezen? Lees dan het artikel 7 tips om zélf je werkdruk te verminderen.

Wat doe jij om werkstress te lijf te gaan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.