Home » 7 x tips om piekerende kinderen te helpen

7 x tips om piekerende kinderen te helpen

Gedachten die maar steeds rondgaan, je zorgen maken om dingen die zouden kunnen gebeuren… we piekeren allemaal weleens. Ook kinderen. Dat hoort bij het opgroeien. Ze piekeren over van alles: van geen vragen durven stellen in de klas tot inbrekers. Van ziek worden tot ruzie krijgen met een vriendje.

Maar sommige kinderen piekeren wel erg veel. Overmatig piekeren kan leiden tot slaapproblemen, buikpijn of angst om naar school te gaan. Heb je extreme piekeraars in je klas? Zo kun je ze helpen.

1 Zeg niet dat het kind zich geen zorgen hoeft te maken

Dat geeft het kind het gevoel dat het niet begrepen wordt en lost het probleem niet op.

2 Leer het kind dat je zelf controle hebt over piekergedachten

Maak het kind niet afhankelijk van een volwassene. Leer dat het zelf de baas is over zijn gedachten en zichzelf gerust kan stellen.

3 Maak een piekerdoosje

Leer het kind om zijn of haar gedachten te parkeren. Spreek af dat het kind zijn gedachten op een briefje schrijft of tekent. Zorg voor een vast moment op de dag waarbij je samen de briefjes bespreekt.

4 Laat kinderen zelf een oplossing verzinnen

Stel dat een kind bang is om griep te krijgen tijdens de eindtoets. Laat hem dan bedenken wat de gevolgen zijn als het echt gebeurt. Hoe erg zijn die gevolgen? En wat zou hij of zij in dat geval kunnen doen?

5 Las een beweegpauze in

Merk je dat een kind in piekergedachten weggezonken is? Geef hem of haar een korte gedachtepauze, zoals een opdracht met beweging. Laat hem of haar bijvoorbeeld even voor je naar het kopieerapparaat lopen.

6 Geef een ademhalingsoefening

Als je piekert, ontstaat er spanning in je lichaam. Maak het kind bewust van wat het in zijn lijf voelt op dat moment. Geef daarna een ademhalingsoefening. Bijvoorbeeld: ‘Sluit je ogen. Leg je hand op je buik en maak je buik bol door in te ademen. Adem nu uit door je buik plat te maken.’

7 Bespreek het probleem met de ouders en adviseer eventueel een kindercoach of kindertherapeut

Ouders kunnen thuis ook met bovenstaande tips aan de slag. Helpt het niet? Er zijn verschillende coachingstrajecten en therapieën voor kinderen met pieker- of angststoornissen. Onderzoek wat er in jullie buurt aangeboden wordt en bespreek deze mogelijkheden met de ouders. Voor deze tips werden we geïnspireerd door verschillende websites en boeken. Meer lezen?

Laatste onderwijsnieuws

Omslag De leraar: vakmanschap in onderwijs

De leraar: vakmanschap in onderwijs

In deze bundel vind je een rijke verzameling van belangrijke, wetenschappelijke inzichten voor de dagelijkse onderwijspraktijk.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.