Home » 8x creatieve tips om tafeltjes te oefenen

8x creatieve tips om tafeltjes te oefenen

tafels

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes staat je waarschijnlijk nog helder voor de geest. Gelukkig zijn er ook heel wat creatievere manieren om de tafels van buiten te leren. We zetten er 1 x 8 voor je op een rij!

Dit artikel verscheen eerder op Onderwijs van Morgen.

1. Los met LEGO

Meer spelenderwijs dan dit wordt het niet: de tafels uit je hoofd leren door met LEGO te spelen, wat willen kinderen nou nog meer? In dit Engelstalige artikel lees je alles over het leren en werken met een verdubbelingstoren of de multiplication tower, zoals hij in het artikel wordt genoemd. Heb je niet zo’n grote lading LEGO beschikbaar? Je kunt dit idee ook uitvoeren met kraaltjes.

2. Leuk voor in de klas

Heb jij al een mooie poster van de tafels in de klas hangen? Wat dacht je van deze vrolijke Buurman&Buurman variant? Of laat je leerlingen spelen met gekleurde blokjes om de tafels t/m 12 te oefenen. Leg een grote bureaumat mét de tafels op je bureau, zodat wachtende leerlingen gelijk kunnen oefenen 😉

3. Zing mee

‘Hey! Het is een makkie, leer ze uit je dakkie! De tafels 1 tot 10, je zult het zelf wel zien!’ Nee, we hebben ons bij OVM geen andere tone of voice aangemeten, het is de tekst van het tafellied: een uptempo nummer om met alle leerlingen de tafels door het klaslokaal te blèren. Je vindt het lied op YouTube.

4. 22 tips van Juf Linda

Linda Willemsen, de bloggende leerkracht achter klasvanjuflinda.nl, zette maar liefst 22 leuke tips op een rij om de tafels te leren. Je kunt de pdf downloaden, maar we geven je in dit artikel vast één tipje van de sluier: ‘Laat de kinderen een beeldtekening van een tafel maken. Bijvoorbeeld met de tafel van 8 kan je een spin tekenen met daarachter het cijfer 8. Daaronder teken je twee spinnen en daarachter zet je het cijfer 16. Daaronder teken je drie spinnen en daarachter zet je 24 en ga zo maar door.’

5. Springend rekenen!

Beweging werkt bevorderend bij de ontwikkeling van taal- en rekenvaardigheden. Reden te meer om niet zittend, maar springend les te geven! Op spelendenbewegendleren.nl vind je het lesidee ‘Tafels springen’. Je hebt er verder helemaal geen attributen voor nodig en het lesidee is geschikt voor groep 3 tot en met groep 8.

6. Ga naar Spelletjesplein

Op Spelletjesplein vind je onwijs veel spelletjes om online tafeltjes te oefenen. Bij het spel Tafel Tunnels wordt door de tafels goed te beantwoorden het schild opgeladen en krijg je genoeg snelheid om door het spervuur heen te vliegen. Ook vind je er leuke spellen die offline kunt spelen. Mens Erger Je Niet met tafeltjes, anyone? Download het spel, print en knip het uit en spelen maar.

7. Bureau Bijles weet raad

In het artikel Tafels oefenen is ontzettend belangrijk zet Bureau Bijles concreet uiteen waarom het belangrijk is om tafels te oefenen en hoe je dat spelenderwijs doet. Of je nu te maken hebt met kinderen uit de onder- of middenbouw. ‘Aan het einde van het artikel weet jij waarom de tafels van 1 tot en met 10 heel belangrijk zijn, hoe je spelenderwijs de tafels kunt trainen, waarom het tafeldiploma niet zo’n goed idee is, welke rol tafelsommen na groep 5 krijgen en welk materiaal kan helpen om de tafels heel goed aan te leren.’

8. Spuq!

Spuq helpt iedereen de tafels op een effectieve en efficiënte manier te leren. De methoden zijn op verschillende scholen getest en worden door leraren aanbevolen. Hoe het werkt? ‘De app geeft verschillende manieren om tafels te oefenen. Het 5 stappenplan, de diploma’s, de snelheidstests en de 1 tegen 1-uitdaging. Met elke oefening kan je sterren verdienen. De sterren zijn zichtbaar in de menu’s, dus het is gemakkelijk om je voortgang te volgen. Deze app is gericht op basisschoolleerlingen die hun tafels op school of thuis willen oefenen.’

Op welke creatieve manier oefen jij met de kinderen in de klas de tafels? Laat het weten via social media.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk
staand vergaderen

8 tips: Anders vergaderen

Sluipt de sleur soms stiekem in jullie vergaderingen? Werken jullie altijd maar routinematig de agenda af? Doe nieuwe inspiratie op met deze tips om anders te vergaderen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.