Home » 8 tips: Communicatie met ouders

8 tips: Communicatie met ouders

Vader en zoon op gesprek bij een leerkracht

Als leerkracht in het primair onderwijs is het belangrijk dat je niet alleen een goede relatie opbouwt met leerlingen, maar ook met ouders. Maar hoe zorg je ervoor dat die communicatie soepel verloopt?

Dit artikel verscheen eerder in Praxisbulletin.

Verwachtingsmanagement

Communiceer de visie van de school duidelijk naar de ouders. Wat verwacht je van hen en wat mogen zij van de school verwachten?

Startgesprek

Houd aan het begin van het jaar startgesprekken. Dat zorgt ervoor dat de ouders zich welkom voelen en dat er een veilige, open sfeer ontstaat.

Compliment

Start oudergesprekken met een compliment aan het kind of met een leuke anekdote. Dat is een goede manier om het ijs te breken.

Betrouwbaar

Wees open over je beslissingen en licht ze toe als dat nodig is. Kom
je afspraken en beloftes na. Is er iets fout gegaan? Geef dat toe en bied je
excuses aan.

Communicatiekanalen

Er zijn tegenwoordig veel manieren om met ouders te communiceren en om ze betrokken te houden. Maak daar duidelijke afspraken over op school. Beperk het aantal communicatiekanalen en spreek af hoeveel berichten je stuurt.

Hangouders

Last van mopperende ‘hangouders’ op het schoolplein of in een onderlinge ouderapp? Ga met ze in gesprek. Het mopperen wordt er misschien niet minder van, maar je vangt wel signalen op en je kunt sneller ingrijpen. Dat voorkomt onrust.

Professional

Realiseer je dat jij de professional bent en neem ook die houding aan. Het is jouw taak om de kinderen zo goed mogelijk te begeleiden in hun ontwikkeling. Jij hebt de kennis en expertise om dat te doen.

Niet 24/7

Je hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn. Laat weten wanneer je op berichten reageert, bijvoorbeeld elke dinsdag en donderdag of tussen 16.00 en 17.00 uur.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.