Home » 8x tips bij concentratieproblemen

8x tips bij concentratieproblemen

Sommige leerlingen vinden het lastig om zich te kunnen concentreren. Zo’n heel lokaal vol klasgenoten helpt daar ook niet bepaald aan mee, al zijn er gelukkig heel wat kleine dingen die je kunt doen om de concentratie van leerlingen à la minute te verbeteren. We zetten acht tips voor je op een rij.

Dit artikel verscheen eerder op Nimbles. Nimbles wijst ouders sinds 2016 de weg naar de meest geschikte begeleiding voor hun kind.

1. In de buurt

Leerlingen met concentratieproblemen gedijen goed bij veel contact met de leraar. Zet deze leerling dan ook een beetje bij je in de buurt, zodat je hem of haar gemakkelijk (extra) tips en instructies kunt geven.

2. Een rustige werkplek in de klas

Is het tafeltje het dichtst bij jouw bureau rumoerig omdat er continu leerlingen langs lopen om werk in te leveren of om iets te vragen? Kijk dan welke andere plek in het lokaal wel geschikt is.

3. Afwisseling

Bij concentratieproblemen kan het helpen te variëren in taken. Heeft de leerling zojuist een bladzijde sommen gemaakt? Dan is het verstandig hem/haar een ander soort taak te laten doen, bijvoorbeeld lezen of een opdracht waarbij de leerling moet bewegen, moet luisteren of moet samenwerken. Afwisseling in taken kan ervoor zorgen dat leerlingen met concentratieproblemen zich langer kan focussen.

4. Rust in de tent

Het creëren en bewaken van rust in de klas is in veel gevallen een vereiste om goed te kunnen leren, al helemaal voor leerlingen met concentratieproblemen.

5. Ontspanning

Ontspanning is essentieel, zowel voor jou als voor leerlingen. Zij kunnen dan met een frisse dosis energie en concentratie weer aan een volgende taak beginnen.

6. Ontspanningsoefening

Buitenspelen en gym is voor veel leerlingen een fijne uitlaatklep én een oplaadmoment voor de rest van de ochtend en middag. Alleen: na zo’n druk moment vult de klas zich vaak met een flink aantal stuiterballen. De rust kun je gemakkelijker terugbrengen door een ontspanningsoefening te doen.

7. Spreek je verwachtingen uit

Regels, structuur en een duidelijke planning bieden een leerling met concentratieproblemen een goed houvast. Door hierin jouw verwachting uit te spreken, is het voor de leerling duidelijk wat je van hem of haar verlangt.

8. De instructie herhalen

Een instructie beklijft het best bij een leerling met concentratieproblemen door de instructie zowel mondeling als schriftelijk te geven. Maak de instructie daarbij niet te lang en controleer altijd of de leerling het begrepen heeft. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de leerling te vragen de instructie te herhalen.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.