Home » 9 tips voor lesmateriaal over de oorlog

9 tips voor lesmateriaal over de oorlog

oorlog

Op 4 mei is de nationale dodenherdenking en misschien wil jij je klas hierop voorbereiden. Of je wilt binnenkort het thema oorlog behandelen, bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog of de oorlog in Oekraïne, en bent nog op zoek naar (extra) lesmateriaal. Hier vind je negen tips voor lesmateriaal over oorlog en de herdenking daarvan.

1. Denkboek.nl

Op de website van denkboek.nl vind je lesmateriaal over de oorlog voor groep 7 en 8. In de filmpjes van Jong in Oorlog vertellen ooggetuigen over hun kindertijd in de Tweede Wereldoorlog. Hierbij zijn flipping the classroom-lessen beschikbaar. In de film Geef vrijheid een gezicht wordt een gesprek over de oorlog gevoerd. De film bevat vragen die je in de klas kunt bespreken. Verder kun je met je leerlingen nadenken over vrijheid voor jezelf en anderen door te kijken en luisteren naar persoonlijke verhalen. Ten slotte vind je op deze site een link naar de podcast Op Houten Banden en diverse werkbladen bij deze podcast.

Denkboek

2. Anne Frank videodagboek

In het Anne Frank videodagboek volg je Anne Frank vanaf 29 maart 1944. Het videodagboek bestaat uit vijftien afleveringen die te bekijken zijn via YouTube. Bij zeven afleveringen zijn educatieve afleveringen gemaakt die inhoudelijke uitleg en verdieping geven. Na het kijken van deze afleveringen gaan de leerlingen aan de slag met een werkboekje dat ze zelf in elkaar vouwen. Op de website van de Anne Frank Stichting vind je nog meer lesmateriaal over Anne Frank.

Anne Frank videodagboek

3. War Child in de Klas

Met dit lespakket maken je leerlingen kennis met leeftijdsgenoten die nu opgroeien in oorlog. Er zijn aparte lessen voor de onder-, midden- en bovenbouw. Dankzij de interactieve werkvormen leren je leerlingen onder andere hoe kinderen in de oorlog weer plezier maken en ook leren ze hoe ze zich kunnen inleven in de gevoelens en situatie van anderen. Je kunt naast dit lespakket ook een voorlichter uitnodigen in de klas.

War Child

4. Vluchten voor de oorlog

Via de website van Amnesty International kun je het lespakket Vluchten voor de oorlog bestellen. Door middel van persoonlijke verhalen komen je leerlingen erachter waarom kinderen moeten vluchten en wat dit voor hen betekent. Je kunt ook een speciale lesbrief downloaden die aansluit bij het pakket en ingaat op de oorlog in Oekraïne.

Amnesty

5. Herdenken

Met het lespakket Herdenken van Nationale Kinderherdenking 4 mei voor groep 7 en 8 leren leerlingen wat herdenken is en wat dit voor hen betekent. Het pakket bestaat uit drie lessen waarin leerlingen erachter komen welke moeilijke keuzes er in de oorlog gemaakt moesten worden. Ze horen het verhaal van George Maduro en bedenken een eigen herdenkingsmoment.

Herdenken

6 Kinderen met een ster

Via de website van Kamp Westerbork kun je gratis het lespakket Kinderen met een ster downloaden. Het kinderboek Kinderen met een ster van Martine Letterie en Rick de Haas moet je wel zelf aanschaffen. Dit lespakket is bedoeld voor groep 4-6. De kinderen horen diverse kinderperspectieven op de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. Vervolgens gaan de leerlingen met een creatieve opdracht aan de slag.

Kinderen met een ster

7. Wordt Gemist

Wordt Gemist is onderdeel van het digitale Joods Monument. Binnen de online leeromgeving verdiepen je leerlingen zich in de Holocaust. De drie pijlers zijn: leerlingen zoeken op het Joods Monument een leeftijd- of plaatsgenoot, ze verbinden zich met het slachtoffer door kennis te maken met zijn/haar levensverhaal en ze bedenken hoe ze het slachtoffer willen herdenken. Je kunt de lesmodule zelf samenstellen.

Wordt gemist

8. Herdenken en (niet) vergeten

Op de website van Nationaal Monument Kamp Amersfoort staat gratis lesmateriaal voor groep 7 en 8. In Herdenken en (niet) vergeten praten de leerlingen aan de hand van illustraties over wat herinneren of herdenken is, wat of wie ze willen herinneren of herdenken en hoe ze dit kunnen doen. Op de website staat ook Kind zijn in een oorlog. Tijdens deze les denken je leerlingen na over wat oorlog is, wat er verandert in je leven en wat voor gevolgen dat heeft.

Herdenken

9. Kidsweek in de Klas

Via Kidsweek kun je lesmateriaal downloaden over de oorlog in Oekraïne voor groep 5-8. De leerlingen komen meer te weten over de situatie in Oekraïne na het uitbreken van de oorlog, ze lezen verhalen van kinderen die vertellen hoe de oorlog voor hen is en ze gaan met elkaar in gesprek over de oorlog.

Kidsweek

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.