Home » Trots op: onze forest education

Trots op: onze forest education

De leerlingen van Basisschool ’t Slingertouw in Eindhoven gaan elke week het bos in voor zogenaamde boslessen. Intiatiefnemer Koen Leemans vertelt er meer over.

Hoe is het ontstaan?

De kinderen zitten tegenwoordig veel te veel binnen. Ze moeten naar buiten. Ze komen bijna niet meer in de natuur. Ik vind het belangrijk dat ze weten dat je zorg moet dragen voor de aarde. En deze lessen zijn de ideale manier om ze in contact te brengen met de aarde. Ik las dat er in Engeland een zogenaamde Forest School was, geleid door Dave Churchward. Onze school heeft vervolgens Dave hierheen gehaald om training aan zes collega’s te geven.

Wat leren de kinderen allemaal tijdens forest education?

Ze leren de boomsoorten, het seizoen, de planten en paddenstoelen (welke zijn er giftig?). Ze leren zorg dragen voor het bos. We ruimen elke keer ook het bos op. Ze zijn lekker aan het ontdekken met loepjes, ontdekemmertjes en spiegeltjes om onder stenen en planten te kijken.

De kinderen worden socialer omdat ze bijvoorbeeld samen een hut bouwen. Ze krijgen meer zelfvertrouwen door in bomen te klimmen. Ze leren met gereedschappen omgaan, hun grenzen verkennen en daar ook overheen durven gaan. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe ze moeten vallen. Zoveel kinderen weten niet meer hoe dat moet, ze zijn tegenwoordig alleen tegels en asfalt gewend.

Hoe kreeg je de anderen op je school mee?

Door te vertellen dat hier alles in zit. Rekenlessen kun je ook gewoon in het bos geven. Daar heb je geen digibord voor nodig. Breuken kun je prima met takjes uitleggen. Ook taal kun je prima in het bos geven. We hebben op onze school veel kinderen van expats. Die moeten de taal nog leren. Tijdens de boslessen hebben de kinderen heel veel contact en gaat het leren van de taal veel sneller.

Verder leren de kinderen natuurlijk biologie en van alles over het milieu en omgaan met de natuur.

Meer weten?

Kijk op: www.forestschooltraininguk.co.uk.
Of stuur een mailtje naar Koen Leemans: k.leemans@skpo.nl.

Laatste onderwijsnieuws

Een student wacht op de bus

Column: Verzuimverhalen

Te laat komen, ziekmeldingen; verzuim is een dagelijks item in het onderwijs. Vanaf welk moment moet je je als mentor zorgen gaan maken?

Bekijk
Leerling, ouder en leerkracht in gesprek

Uit de praktijk: LOL-gesprekken

Op kbs De Zandberg worden vanaf groep 4 gesprekken georganiseerd tussen Leerling, Ouder en Leerkracht.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.