Dit schooljaar is anders dan anders, dat is een feit. Voor de kinderen van groep 8 is het laatste jaar op de basisschool altijd al anders en bijzonder, maar corona geeft het afscheidsjaar een nare bijsmaak.
Uitstapjes zijn geannuleerd, gastlessen en open dagen worden vooral online gegeven en kinderen blijven soms noodgedwongen thuis door een positief geteste vader of moeder. Hoe zorg je er dan toch voor dat het een onvergetelijk jaar wordt, waar je allemaal van kunt genieten?Focus op de dagelijkse geluksmomentjes! Daar kan geen virus tegenop. Daarom een greep uit mooie, grappige of aandoenlijke anekdotes van mijn schooljaar tot nu toe.
Een van mijn doelen aan het begin van het schooljaar was de hele groep te leren dammen en toe te werken naar het groep-8b-damtoernooi. Dat doel was snel bereikt en tijdens het afsluitende toernooi hoorde ik: ‘Juf, Jelle had nog nooit gedamd en nu wint hij van Tom, knap hè!’ Genieten.
De Nationale Voorleeswedstrijd start met de voorrondes in de klas. Elke kandidaat krijgt tips en tops van de klas. Roy – na een verhuizing nieuw in onze groep dit jaar – was geen kanshebber voor de finale, maar kreeg een prachtige top van zijn klasgenoot: ‘Wat knap dat je, nog maar net in onze klas, al mee durft te doen!’ Genieten.
Voor de Nationale Buitenlesdag ontwierp mijn groep in tweetallen een buiten-beweegles voor de onder- en middenbouwgroepen. Ze gingen die lessen ook zelf geven. Op die dag kwam Saray huppelend het plein op: ‘Ik heb zin in vandaag!’ Haar enthousiasme bleek terecht, want een collega van de kleutergroep vroeg of ze de zelfgemaakte opdrachtkaartjes mocht houden, zodat ze de les nog een keer kon doen, want haar groep vond het geweldig! Genieten.
De gelukslessen die ik zelf heb ontwikkeld, leveren elk jaar weer onvergetelijke momenten op. Toen Mo blokkeerde bij het bedenken van een goede eigenschap, nam Ella zijn pen en schreef op zijn blaadje: je kunt me goed helpen. Waarop Mo op het blad van zijn buurvrouw schreef: je bent altijd aardig. Genieten.
We beëindigden het geluksproject met een geluksactie waarbij je geluk doorgeeft. We maakten in de klas een Delfts blauw tegeltje met een mooie spreuk erop, om iemand gelukkig mee te maken. Veel ouders, opa’s en oma’s werden verrast met een origineel gelukstegeltje, maar twee stoere jongens uit onze groep wisselden hun tegeltjes met elkaar uit: ‘Vrienden voor altijd’. De juf glunderde minstens zoveel als de bevriende maatjes. Gewoon genieten!