Dit is een baanbrekend boek, want het beschrijft de historie van het continent Afrika helemaal vanuit het Afrikaanse perspectief. Het continent Afrika is enorm en heeft een geschiedenis waar wij weinig over weten, omdat we de geschiedenis van de wereld meestal vanuit ons westerse perspectief leren. De subtitel van dit boek is: Ontdek de spannende geschiedenis van het continent Afrika. En spannend is het zeker, want het gaat over rijke, machtige Afrikaanse koningen, Afrikaanse dichters en oude universiteiten. Dit boek is een verrijking voor je klassenbieb.
Tips om dit boek te gebruiken
- Dit boek is geschikt voor de bovenbouw, met name groep 7 en 8. De taal is vrij pittig. Lees het dus ook gerust voor in een bovenbouwgroep, zodat je samen kunt bomen over moeilijke woorden of begrippen.
- Het is natuurlijk onmogelijk om in een kinderboek de hele geschiedenis van Afrika weer te geven, maar de schrijver is erin geslaagd de kern te vangen. Naar welke onderwerpen zijn de kinderen nieuwsgierig? Waar stellen ze vragen over? Laat ze zelf op zoek gaan naar verdieping en er een minispreekbeurt over houden.
- Laat je niet afschrikken door de vormgeving van dit boek: het is heel anders dan wij gewend zijn. Zo heeft het verschillende lettertypes en een rommelige verdeling van de tekstvakken. De uitgever heeft er bewust voor gekozen om het boek uit te geven zoals het oorspronkelijk in Zuid-Afrika verschenen is. Alle makers van dit boek komen uit Afrika en dat maakt het boek extra bijzonder. Laat dat aan de kinderen zien en bespreek het.
- Op de eerste pagina van het boek staat een opmerking over de datering. Lees het voor en bespreek dat met de kinderen. Wat vinden zij ervan dat de schrijver dit zo neergezet heeft? Zouden zij het anders doen? Welke datering gebruiken ze in andere werelddelen?
- Deel het boek met andere collega’s van de bovenbouw. Overweeg een themaweek of themaperiode met deze invalshoek. Dat vraagt van jezelf ook een andere benadering.