Home » Leestip: Rekenmysteries

Leestip: Rekenmysteries

Heb je weleens gehoord van de Rekenmysteries? De eerste twee delen liggen in de winkel en uit betrouwbare bron is vernomen dat er nog meer delen volgen (het derde deel komt in december uit!). De boeken passen binnen de thema’s van de zaakvakken. Ze gaan bijvoorbeeld over Vikingen of over een spannende tocht door de Franse bossen. Om erachter te komen hoe het verhaal verdergaat, moet je na ieder hoofdstuk een reken- of wiskundig vraagstuk oplossen. Ook staan er bij de verhalen interessante (non-fictie) weetjes. Het lijkt erop dat lezen, rekenen (wiskunde) en wereldoriëntatie in één boek te vinden zijn.

Tips om deze boeken te gebruiken:

  • De boeken zijn bedoeld voor kinderen van groep 6 tot en met 8. Op de boeken staat het niveau aangegeven met loepjes (1, 2 of 3 loepjes), maar de niveaus zijn niet echt te onderscheiden. Zo kunnen goede lezers alle boeken lezen en slimme rekenaars alle puzzels oplossen. Probeer er vooral zelf eentje om te bepalen of het geschikt is voor jouw groep.
  • De rekenmysteries zijn werkboeken en leesboeken in één. Je kunt kinderen erin laten rekenen, tekenen, kleuren enzovoort. (Hoeft niet, mag wel.)
  • Rekenmysteries lenen zich prima als klaar- of plustaak voor kinderen van 10-12 jaar. De leerlingen kunnen het boek zelfstandig doorwerken en de uitlegvideo’s van wiskunstenaar Erik bekijken om, als dat nodig is, bij een raadsel toelichting te krijgen. Wil je zelf ook meepuzzelen? Ontcijfer de mysteries dan klassikaal.
  • Omdat alle hoofdstukken door elkaar staan, is het niet makkelijk om de juiste volgorde te bepalen als een kind een raadsel niet opgelost krijgt. Maar meestal kunnen de kinderen uit twee oplossingen kiezen, dus is het dan logisch om de andere oplossing te kiezen. Stimuleer de kinderen toch om zoveel mogelijk opnieuw te rekenen en eventueel de uitlegfilmpjes te bekijken. Het wordt leuker als je de oplossingen begrijpt.
  • Laat de kinderen zelf een verhaal met rekenmysteries schrijven. Kunnen de andere kinderen het verhaal ‘lezen’?
  • Vertel over de boeken in de teamkamer. Je puzzel-liefhebbende collega’s willen ze vast en zeker ook lezen.

Laatste onderwijsnieuws

Een student wacht op de bus

Column: Verzuimverhalen

Te laat komen, ziekmeldingen; verzuim is een dagelijks item in het onderwijs. Vanaf welk moment moet je je als mentor zorgen gaan maken?

Bekijk
Leerling, ouder en leerkracht in gesprek

Uit de praktijk: LOL-gesprekken

Op kbs De Zandberg worden vanaf groep 4 gesprekken georganiseerd tussen Leerling, Ouder en Leerkracht.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.