Home » Generatie Z? Korte spanningsboog met ambitie

Generatie Z? Korte spanningsboog met ambitie

De generatie waartoe je behoort, is van invloed op je persoonlijkheid. Op dit moment behoort de jongste generatie leerlingen tot generatie Z. Deze generatie is zo’n beetje geboren met een smartphone in de ene hand, en een tablet in de andere. Wat typeert hen nog meer? We zetten de belangrijkste kenmerken van deze generatie voor je op een rij.

De omvang van deze generatie verschilt per onderzoek, maar ruim genomen is generatie Z geboren tussen 1995 en 2015. Wie de tijdspanne 2000-2015 aanhoudt: het gaat om 2,8 miljoen Nederlanders tussen de 3 en de 17 jaar. Het grootste verschil met de generatie voor hen (generatie Y, de millennials) is dat zij zich geen leven zonder internet kunnen voorstellen. Vandaar ook de benaming digital natives, geboren in een tijdperk waarin internet een vanzelfsprekendheid is.

Kenmerken van generatie Z

Zoals iedere groep jongeren heeft ook generatie Z haar eigen specifieke kenmerken. Een van de opvallendste is dat ze goed kunnen multitasken. Deze generatie appt en snappt, netflixt en luistert muziek, kijkt YouTube en checkt tegelijkertijd allerhande sociale media. Huiswerk maken zit hier ergens tussenin. Technologie is datgene wat deze groep scheidt van oudere generaties. Omdat de jongsten uit deze groep nog maar amper op de basisschool zitten en technologie in rap tempo blijft veranderen, is het nog moeilijk om een definitieve analyses te maken van generatie Z.

Generatie Z in de wereld

Generatie Z groeit momenteel op, waardoor de kenmerkende eigenschappen van deze groep nog in ontwikkeling zijn. Toch valt er wel al iets te zeggen. Een algemene observatie uit het rapport Beyond Binary van Ipsos: de groep is in toenemende mate variabel en moeilijk in een hokje te plaatsen. Dat heeft te maken met het feit dat voor hen de wereld nog opener is dan voorheen, ze kunnen overal contacten leggen en ervaringen opdoen. Tegelijkertijd is de groep meer gefragmenteerd dan voorgaande generaties omdat iedereen, met dank aan internet, makkelijk in een eigen bubbel duikt.

De ambitieuze generatie Z

Niet langer heerst er geloof in onbegrensde mogelijkheden. Door de onstabiele wereld waarin generatie Z opgroeit, zijn ze meer behoudend en realistisch ingesteld. Het maakt hen volgens onderzoek extra leergierig en ambitieus. Opgegroeid in economische crisisjaren, zijn de jongeren van generatie Z gedrevener dan ooit, zo bevestigt ook een artikel van NRC. Ze voelen druk goed te presteren, om te voorkomen dat ze achterblijven op leeftijdsgenoten. Daarnaast zijn ze op zoek naar werkzekerheid, blijkt uit onderzoek van recruitmentbureau Young Capital. Bovendien is het een ondernemende generatie: in 2018 schreven ruim 3500 tieners zich in bij de Kamer van Koophandel.

Generatie Z in de klas

Geef je les aan generatie Z-leerlingen? Dan heb je waarschijnlijk een gedreven klas voor je neus zitten. Nog een aantal kenmerken waar je rekening mee kunt houden in de klas:

  • Generatie Z heeft een korte spanningsboog door het switchen tussen social media en het altijd aanwezige internet. Afwisseling is het toverwoord.
  • Informatie verkrijgen ze het liefst online. En video’s spreken meer aan dan boeken.
  • Verbonden met de hele wereld hebben ze een flexibele werkstijl. Werken, en dus ook huiswerk maken, kan altijd en overal. In plaats van vaste werkmomenten en geleide methodes heeft generatie Z liever doelen. Een opdracht moet binnen een bepaalde termijn af, hoe dat vullen ze zelf in.

Waarin verschillen jouw generatie Z-leerlingen van andere generaties? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.