Home » 10 oplossingen voor een optimale digitale samenleving

10 oplossingen voor een optimale digitale samenleving

Zonder vertrouwen in de digitale wereld haken mensen af, maar hoe realiseren we een digitale samenleving die gezond, weerbaar, eerlijk en inclusief is? Deze vraag stond centraal tijdens De Nationale DenkTank 2019. Gedurende vier maanden werkten jonge academici in vier teams aan een antwoord op deze vraag. De uitkomst? Tien oplossingen waarmee de Nationale DenkTank 2019 wil bijdragen aan een optimaal digitale samenleving.

De jonge academici gingen aan de slag met de volgende deelvragen:

1. Gezondheid: Hoe kunnen we de kansen van de digitale samenleving optimaal benutten om vitaal te blijven?
2. Weerbaarheid: Hoe gaan we om met impliciete nudging en peer pressure die online plaatsvinden?
3. Publieke waarde en eigen regie: Wie bepaalt wat kan en mag, hoe borgen we publieke waarden en rechten?
4. Inclusiviteit: Hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan blijven doen?

Dit zijn de oplossingen:

1. Nationaal Coördinator Digitale Zorg

De manier waarop we gegevens uitwisselen dateert nog uit de vorige eeuw. Dit heeft een hoop onnodige vertraging tot gevolg en daarnaast het werkt datalekken in de hand. De Nationale DenkTank pleit daarom voor een kwartiermaker die de leiding neemt en geldt als aanspreekpunt voor alle betrokken partijen.

2. Vinger van het scherm

Steeds meer jongeren ondervinden niet alleen de lusten, maar ook de lasten van sociale media. In deze jeugdgezondheidsrichtlijn vertaalt de DenkTank de meest recente wetenschappelijke inzichten naar adviezen omtrent schermgebruik. De richtlijn is speciaal ontwikkeld voor consultatiebureaus, basisscholen en middelbare scholen.

3. PhoneForest

Overprikkeling en stress als gevolg van telefoongebruik komen steeds vaker voor, ook bij volwassenen. In een PhoneForest kun je collectief je telefoon even weg doen, bijvoorbeeld in het theater of tijdens een etentje of vergadering. Je laat je mobiel achter in een ophijsbaar blad aan een boom. Daar wordt hij meteen voor je opgeladen.

4. De DigiTafel

Voor veel mensen is meegroeien met de laatste digitale ontwikkelingen makkelijker gezegd dan gedaan. Met de DigiTafel – die in supermarkten, kringloopwinkels en andere ‘dagelijkse’ locaties te vinden zal zijn – komt er concrete hulp naar de mensen toe op een plek waar ze zich thuis voelen.

5. Donata

Commerciële bedrijven verzamelen grote hoeveelheden data, maar deze data worden eigenlijk nooit gebruikt voor maatschappelijke doeleinden. Op het platform Donata kunnen onderzoeksbureaus en goede doelen een hulpvraag plaatsen waaraan je als gebruiker kunt meewerken door bijvoorbeeld data van je mobiele telefoon op een veilige manier te delen.

6. Verlicht

Veel mensen zijn overprikkeld door het continue ‘aan staan’. Om mensen te ontprikkelen, gebruikt Verlicht dynamische lichttechnologie die de natuurlijke overgangen in de natuur nabootst. De ontspannende werking van deze technologie is wetenschappelijk onderbouwd.

7. InstantZorg

Nederlanders met een chronische aandoening hebben in toenemende mate behoefte aan flexibiliteit en eigen regie over de zorg. Met het platform InstantZorg hoef je niet langer weken te wachten op een afspraak met een specialist, maar kun je direct een vraag stellen aan een getrainde ervaringsdeskundige.

8. TeRECHT

Commerciële partijen verzamelen nogal wat data over ons. Dit wordt lang niet altijd duidelijk aangegeven en is vaak niet conform wat wenselijk of zelfs toegestaan is. Om die reden spant De Nationale DenkTank 2019 een rechtszaak aan tegen twee Nederlandse bedrijven die hiermee volgens hen duidelijk over de schreef gaan.

9. Data to the People

Online gelden andere democratische normen en waarden dan in de offlinewereld. Gebruikers hebben vaak geen idee hoeveel gegevens er worden verzameld en de verhoudingen zijn volgens de DenkTank nogal uit balans. Data to the People is een beleidsvisie met concrete aanwijzingen om het huidige beleid te hervormen en uit te breiden.

10. Inclusiefste Website van het Jaar Award

Voor 800.000 mensen met een beperking zijn websites lang niet altijd goed toegankelijk. De Nationale DenkTank wil daarom een jaarlijkse prijs uitreiken aan (online) bedrijven en IT-leveranciers, waarbij mensen met een functiebeperking websites nomineren die zij goed toegankelijk vinden.

Download hier de volledige rapportage van De Nationale DenkTank 2019.

Welke oplossing spreekt jou het meest aan? En waar zou je wel betrokken bij willen zijn? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.