Home » 5G: een kans voor het onderwijs?

5G: een kans voor het onderwijs?

De voorbereidingen voor een landelijke uitrol van 5G zijn in volle gang. Voorstanders zijn enthousiast over dit supersnelle internet. Tegenstanders vrezen de gevolgen voor hun gezondheid. Wat kan 5G betekenen voor het onderwijs?

5G, de vijfde generatie mobiel internet, is de opvolger van het huidige 4G. Het grootste verschil met 4G is dat er bij 5G snellere dataoverdracht plaatsvindt. Dat maakt dat je bijvoorbeeld minder lang hoeft te wachten tot een pagina is geladen. Verbindingen zijn betrouwbaarder en vallen minder snel weg. Verder ligt de capaciteit hoger: de antennes van de 5G-stations kunnen voor meer devices tegelijkertijd een stabiele verbinding tot stand brengen dan 4G. Daarmee kan 5G de stijgende vraag naar mobiele data aan en biedt het nieuwe mogelijkheden – ook voor het onderwijs.

Meer mogelijkheden: gepersonaliseerd en op afstand

Een van die mogelijkheden, die aansluit bij de actualiteit, is afstandsonderwijs. 5G maakt leren op afstand betrouwbaarder, door een stabielere live-verbinding met het leslokaal voor leerlingen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn. Het maakt onderwijs flexibeler: digitale inloopuren in plaats van huiswerkbegeleiding in de klas. Ook geeft 5G een impuls aan gepersonaliseerd leren: via 5G krijgt de hele klas toegang tot dezelfde informatie. Leerlingen kiezen vervolgens het lesmateriaal dat het beste bij hun manier van leren past en gaan daarmee zelf aan de slag: in hun eigen tempo en op hun eigen moment. Leerlingen die behoefte hebben aan extra ondersteuning, kun je zonder haperingen op afstand begeleiden.

Onderwijs van de toekomst: virtual reality

De digitalisering in het onderwijs zet door. Programmeren is op steeds meer scholen een vak en virtual reality (VR) wordt in de toekomst mogelijk net zo normaal als een lesboek. Tenminste, als het netwerk dat aankan. Wanneer een hele klas gebruikmaakt van VR, vereist dat veel dataverkeer en raakt het huidige netwerk overbelast. Het gevolg: haperingen die hinderlijk zijn voor de beleving en het leerproces. Het 5G-netwerk kan VR probleemloos faciliteren. Op onderzoek door het menselijk lichaam, een kijkje in de verschillende lagen van de aarde of een virtueel biologie- of scheikundelokaal waar leerlingen proefjes kunnen doen in virtuele labs. Onderdompelen en ervaren is voor sommige leerlingen de beste manier van leren en VR biedt eindeloze mogelijkheden.

Efficiënter onderwijs

Alleen al met het opstarten zijn er soms al tien minuten van je les afgesnoept. 5G kan helpen de efficiëntie in het onderwijs te vergroten, zodat je tijd overhoudt voor datgene wat er echt toe doet: lesgeven. The internet of things kan, mits er een snel en betrouwbaar netwerk is, administratieve taken automatiseren: aanwezigheid registreren, inloggen bij de gewenste e-tools en met de hele klas tegelijk beginnen aan de les. Niet meer eindeloos wachten tot iedereen het juiste scherm voor zich heeft en aan de slag kan. Maar ook: geen errors meer in presentaties en apps. Of minutenlang wachten tot een video is geladen, waardoor leerlingen hun focus kwijt zijn. Een sterk en stabiel netwerk maat het onderwijs efficiënter.

Zorgen 5G en digitalisering

5G biedt kansen, maar niet iedereen is enthousiast over de ontwikkelingen. Volgens tegenstanders van 5G neemt de elektromagnetische straling toe, die volgens hen zou leiden tot gezondheidsproblemen. Stichting Stop5GNL heeft daarom een kort geding aangespannen. De rechter besloot echter 25 mei dat de uitrol van het 5G netwerk mag doorgaan.

Daarnaast zijn er bij verdergaande digitalisering zorgen over de privacy en gegevensbescherming van leerlingen en de consequenties van dataverzameling door grote partijen, zoals Google en Microsoft. Voor het Nederlands onderwijs is met Google en Microsoft afgesproken dat ze zich houden aan de Europese privacywetgeving, wanneer leerlingen gebruikmaken van hun producten en diensten. Data worden dan niet zomaar beschikbaar voor het Amerikaanse deel van het bedrijf en ook zijn er geen advertenties zichtbaar. Leerlingen die van deze diensten gebruikmaken, zijn daardoor deels beschermd.

Wat zou 5G kunnen betekenen voor jouw lessen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.