Home » 5 onmisbare onderwijsapps voor het nieuwe schooljaar

5 onmisbare onderwijsapps voor het nieuwe schooljaar

Wist je dat er al meer dan een half miljoen verschillende onderwijsapps zijn? De mogelijkheden zijn eindeloos. Dankzij apps kun je bijvoorbeeld makkelijk lessen en toetsen maken die op afstand te volgen zijn. Ideaal voor het komende schooljaar. Door onderwijsapps te gebruiken gaan leerlingen ook beter samenwerken, het nieuws beter begrijpen en makkelijker met elkaar in gesprek. Welke apps zijn nu echt onmisbaar? Wij selecteerden er 5.

1.Kahoot

Als je Kahoot nog niet gebruikt, begin er dan dit schooljaar mee. Kahoot is misschien wel de populairste onderwijsapp en dat is niet zonder reden. De quizzen die je in deze app maakt zijn de ideale manier om voorkennis te testen, te checken of de stof begrepen wordt, of als voorbereiding op een toets. Bovendien houden leerlingen van het competitie-element: je maakt van de lesstof een spel.

2. Microsoft Forms

Wie Microsoft Forms niet kent, denkt misschien dat het een manier is om standaard enquêtes te maken. Maar Microsoft Forms is iets heel anders dan Google Forms en echt geschikt om quizzen mee in elkaar te zetten. Je kunt gemakkelijk afbeeldingen en video’s toevoegen, spelen met de volgorde van vragen en tijdslimieten instellen. Zo wordt het een ideale manier om (op afstand) een toets af te nemen.

3. LessonUp

Het wordt een bijzonder schooljaar waarin de afwisseling van synchroon en asynchroon leren extra belangrijk zal zijn. Een app die hier perfect op aansluit is LessonUp. Met deze app kun je lessen ontwerpen én geven. Dat kan in de vorm van een soort powerpointpresentatie, waarbij alle leerlingen tegelijkertijd hetzelfde te zien krijgen. Maar je kunt de lessen ook asynchroon aanbieden, zodat ze bijvoorbeeld thuis te volgen zijn. Met LessonUp kun je ook de voortang en resultaten van je leerlingen nauwkeurig bijhouden.

4. Padlet

Zoals je merkt zijn er genoeg apps om lessen mee te ontwerpen en toetsen af te nemen. Maar ook bij het verbinden van leerlingen kunnen apps je een handje helpen. Neem bijvoorbeeld Padlet. Daarmee maak je interactieve prikborden, waarop iedereen een bijdrage kan plaatsen. Die borden hebben de vorm van een landkaart, een rooster of een tijdlijn. Zo maak je bijvoorbeeld gemakkelijk een klassikaal overzicht van een huiswerkopdracht. Ideaal om elkaar te inspireren en samenwerking tussen je leerlingen te stimuleren.

5. Flipgrid

Ook deze app is ideaal om het groepsgevoel te versterken en de communicatie in je klas te verbeteren. Met Flipgrid kun je video’s gebruiken om gesprekken en discussies te starten. Zo leren leerlingen van elkaar en zorg je ervoor dat iedereen in de klas zijn stem kan laten horen. De perfecte app dus voor een tijd als deze.

Maak je al gebruik van deze apps of ben je juist enthousiast over een app die niet in dit rijtje staat? Laat het ons weten via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.