De lange wachtrijen op Schiphol, lege schappen in supermarkten en minder treinen. Nederland kampt met personeelstekorten. Wat is de oplossing?
Nederland schreeuwt om personeel. Er waren in de maand mei 100 werklozen voor 133 vacatures. Dus zelfs al zou iedereen werken, dan is er nog meer personeel nodig. De krappe arbeidsmarkt, de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie zorgen ervoor dat de Nederlandse economie hortend en stotend tot stilstand komt. Als we kijken naar de situatie op de luchthaven Schiphol de afgelopen weken dan is dat zelfs letterlijk het geval. De bagageafhandelaars legde tijdens het eerste weekend van de meivakantie spontaan het werk neer. Deze wilde staking had als gevolg dat er lange rijen ontstonden en mensen hun vlucht vaak moesten missen. De Nederlandse Spoorwegen hebben al aangegeven met minder treinen te kunnen rijden deze zomer. Ook daar is de oorzaak het personeelstekort. Een ziektegeval bij Rijkswaterstaat zorgde voor een file voor de Ketheltunnel tussen Den Haag en Rotterdam. Er was niemand die de zieke medewerker kon vervangen. Ook daar is het personeelstekort een van de oorzaken.
Loongolf?
Defensiepersoneel krijgt er de komende drie jaar achtenhalf procent bij. Politieagenten bijna tien procent. Wat is hier aan de hand? Een krappe arbeidsmarkt geeft vakbonden meer mogelijkheden tot het eisen van stevige loonsverhogingen. Werkgevers kunnen het zich simpelweg niet veroorloven om bijvoorbeeld de hoge inflatie deels te compenseren. De werknemer heeft immers zo een andere baan waar de werkgever dit wel doet. Het is een hoofdpijndossier voor het kabinet. Als de lonen te hard stijgen, dan stijgen de kosten voor bedrijven ook door. En dat zorgt voor hogere prijzen. En de inflatie is al enorm hoog door de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in Chinese havensteden. Er wordt daarom creatief gekeken naar oplossingen. Ouderen komen sneller aan werk, jongeren worden verleid om aan de slag te gaan als vakkenvuller bijvoorbeeld. De uurlonen in de horeca stijgen. De Sociaaleconomische Raad (SER) adviseert dat bijvoorbeeld leraren en zorgpersoneel extra moeten gaan werken waar ze kunnen. Nederland telt relatief veel mensen die niet fulltime werken. Dat biedt mogelijkheden.
30 jaar
RTL Nieuws kopte met de onheilspellende kop: ‘Personeelstekort duurt nog wel 30 jaar.’ Moeten we met zijn allen gewoon meer gaan werken of is er een andere oplossing?
Downloads:
Personeeltekorten werkblad havo
Personeeltekorten werkblad vwo
Bronnen:
Bron 1: Ouderen weer aan de slag om krapte tegen te gaan: kijk naar IJsland en Japan
Bron 2: Dichte tunnel is nog maar het begin: ‘Personeelstekort duurt nog wel 30 jaar’