Home » Nieuwe media thuis en op school

Nieuwe media thuis en op school

Uitgeverij Malmberg heeft het expertisecentrum ‘ICT in het onderwijs’ van het IVLOS van de Universiteit Utrecht gevraagd om een aantal mogelijke toekomstscenario’s te schetsen met als focus de rol die nieuwe media gaan spelen in het leven van jongeren, thuis en op school. Gaan games een hoge vlucht nemen? Zijn MSN en Hyves de nieuwe middelen om samenwerkend leren te bevorderen? Of blijven we dicht bij de huidige situatie? Het IVLOS bestudeerde literatuur, sprak met docenten en schoolmanagers, interviewde experts en vakdidactici en schetste vervolgens drie mogelijke toekomstscenario’s. De vraag aan u: welk toekomstscenario is het meest waarschijnlijk?

Het IVLOS voerde het onderzoek uit in samenwerking met het SCO-Kohnstamm Instituut (Universiteit van Amsterdam) en het Freudenthal Instituut (Universiteit Utrecht). Zij komen tot de volgende drie toekomstscenario’s:

Toekomstscenario 1: school en thuis gescheiden

Dit toekomstbeeld lijkt op de gemiddelde schooldag van nu. Leerlingen leren op school, vrije tijd is voor thuis. Op school wordt wel gewerkt met ICT, maar niet met games, MSN, Hyves. Dit hoort bij het privéleven van leerlingen en heeft niets met school te maken. Docenten integreren MSN of Hyves niet in het onderwijs, juist omdat dit voor leerlingen met vrije tijd te maken heeft.

Toekomstscenario 2: nieuwe tools op school

Zowel thuis als op school werken leerlingen met nieuwe tools, zoals PDA’s. Papier is steeds minder in beeld op school. Ook digitale communicatie is belangrijk: leerlingen leren niet alleen van de docent en medeleerlingen, maar ook van anderen in hun virtuele netwerk. MSN is dus noodzakelijk op school.

Toekomstscenario 3: dag en nacht leren

Dit gaat nog een stap verder dan scenario 2. Niet alleen op school wordt geleerd met behulp van communicatie- en informatietechnologie, maar ook in de vrije tijd van leerlingen zijn er volop educatieve momenten. Daarbij kan worden gedacht aan educatieve tv, nieuwswebsites en serious games. De virtuele netwerken zijn net zo belangrijk als de fysieke netwerken. Dus: MySpace is voor vrienden en communicatie net zo belangrijk als de voetbalvereniging.

Hoe denkt u dat het invloed van nieuwe media in het leven van leerlingen (thuis en op school) over vijf jaar zal zijn? Welk scenario is het meest waarschijnlijk? Stem mee in de stelling van de week. Misschien verandert er van alles voor de leerlingen. Maar wat betekent dit voor de docent? We zijn benieuwd naar uw mening.

Lian van de Wiel is projectmanager e-strategy bij uitgeverij Malmberg.

 

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.