Een paar weken geleden heb ik op deze site aandacht besteed aan Hyves. Er werd mij onlangs gevraagd wat het Habbo Hotel nu eigenlijk is. Habbo Hotel is een online virtuele wereld voor jongeren tussen de 12 en 20 jaar (90% van de bezoekers is tussen de 13 en 18 jaar) waarbij ieder land zijn eigen site heeft. Ongeveer 750.000 jongeren bezoeken elke maand het Nederlandse Habbo Hotel. Om mee te kunnen spelen creëer je een virtueel karakter (een Habbo), dat je een naam en uiterlijk geeft. Met je Habbo kun je vervolgens rondlopen, chatten met anderen, muziek luisteren, naar school gaan, maar ook stelen: kijk naar deze bijzondere arrestatie op de Nederlandse Habbo Hotel.
Habbo gaat vooral om interactie. Praten (= chatten) met anderen en samen dingen ondernemen. Zo is bijvoorbeeld Emile92 een discussieplatform begonnen rond Geert Wilders waarbij ze bezoekers uitdaagt tot interactie en waarbij ze zelf de grenzen heeft bepaald: “Hoi iedereen. De reden waarom ik deze groep ook heb opgericht, is dat mensen kunnen praten, kunnen discussiëren, en misschien ook elkaar kunnen begrijpen. Ruzie moet je buitensluiten, dat moet je niet hebben op habbo, maar discussies zal je altijd wel tegen komen… Respecteer elkaar.”
Wordt er dan ook geleerd binnen Habbo Hotel? Als je Guus Wijngaards, lector eLearning bij de Hogeschool InHolland – afgelopen weekend in het Financieel Dagblad – wilt geloven, dan heeft social software (waar ook Habbo Hotel ondervalt) een positieve invloed op het leren van jongeren omdat het aansluit bij de manier waarop jongeren gewend zijn te opereren in de digitale wereld. “Het lijkt ook dieper leren mogelijk te maken doordat ze als het ware in de stof worden ondergedompeld.” Guus Wijngaards en Wim Veen, hoogleraar didactiek aan de TU Delft, vinden het – in tegenstelling tot de Kamercommissie Dijsselbloem – juist positief dat jongeren van alles kunnen en niet meer zoveel uit het hoofd kennen.
Voorlichters hebben Habbo Hotel ook al ontdekt. Het meest bijzondere voorbeeld in mijn ogen is TalktoFrank dat een plaatsje heeft gekregen in het Engelse Habbo Hotel. TalktoFrank, dat jongeren voorlicht over het gebruik en de verschillen tussen drugs, heeft – naast een chatbot voor messenger – Habbo Hotel uitgekozen als medium om jongeren op een directe manier te benaderen en met hen in contact te treden. Hierbij maakt TalktoFrank gebruik van een virtuele bus die op gezette tijden voorlichting en advies geeft. Ik ben nog geen cijfers tegengekomen, maar het is wel een goed voorbeeld van hoe je op een andere manier jongeren kan of liever gezegd moet voorlichten.
Tot slot wil ik nog even afsluiten met een kleine chat op de Nederlandse Habbo die onlangs plaatsvond in het discussieforum Schoolhaters . Hier bevinden zich 26 leden waaronder een zekere Yibi die het volgende schreef in ‘my guestbook’: “Schools not that bad. Teachers just need to get new ways of teaching. Books are BORINGG” (8 april 2008). Alles wordt dus besproken op Habbo Hotel: politiek, drugs, maar – vergis u niet – dus ook over school, docenten en de manier van lesgeven.