Home » Papieren leermiddelen blijven populair

Papieren leermiddelen blijven populair

Sinds vorig jaar doet het SLO Kenniscentrum Leermiddelen onderzoek naar het gebruik van, de behoefte aan en trends in leermiddelen gebruik in het voortgezet en primair onderwijs. Het onderzoeksrapport over ’08/’09 is sinds kort te downloaden. Er werd onder andere  gekeken naar het gebruik van digitale leermiddelen. Hoewel je zou verwachten dat, net als in ons dagelijks leven, ook in het onderwijs steeds meer gebruik wordt gemaakt van digitale middelen, bleek dat niet het geval te zijn.

Net als vorig jaar is het merendeel van de middelen nog steeds van papier, slechts 20% is digitaal. Dat is net zoveel als vorig jaar. Het gebruik van de ELO voor het aanbieden van leermiddelen is zelfs iets afgenomen. Wanneer wel digitale leermiddelen worden gebruikt dan wordt dat gedaan omdat het aantrekkelijk is voor de leerling, maar ook omdat deze middelen vaak gratis te vinden zijn op internet.

Toch zien de meeste leraren wel een toekomst voor digitale leermiddelen. De meeste leraren verwachten dat over 5 jaar het gebruik van digitale leermiddelen meer dan verdubbeld zal zijn. Als die voorspelling uitkomt dan zou dat betekenen dat in 2013 ongeveer de helft van de leermiddelen digitaal zal zijn.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.