Home » Een mond vol apps

Een mond vol apps

Docenten zien in de klas hier en daar al de eerste ‘smart phones’ opduiken. Waarschijnlijk nog niet zo vaak de iPhone, want die is voor leerlingen echt te duur. De Blackberry is wel ongelooflijk populair bij jongeren, docenten zien ze steeds vaker in hun klassen.

De huidige iPhone-gebruikers zijn doorgaans een stuk ouder. 52% is man, 46% heeft kinderen en 11% verdient meer dan 150.000 dollar per jaar. Van de iPhone-gebruikers heeft 72% meer dan 10 apps ofwel applicaties gedownload. Volgens de appstore zijn er nu al meer dan 250.000 apps beschikbaar. Apps die draaien op je computer, op je iPad en natuurlijk op de iPhone. De ontwikkelaars bieden hun apps aan in de online winkel (de appstore) en bij ieder verkocht product krijgen ze een deel van de opbrengst (Apple keert jaarlijks 1 miljard dollar uit aan app-ontwikkelaars). Apple loopt hiermee voorop. Want de Blackberry biedt nog maar 7.200 apps.
Ping
Een op de drie Hi-abonnementen wordt verkocht met een Blackberry; de telefoon die tot voor kort alleen door zakelijke gebruikers werd gekocht. De grote doorbraak bij jongeren kwam toen Blackberry het Pingen aanbood. Met Ping kun je gratis chatten met vrienden. Zo houd je natuurlijk de kosten van mobiel bellen/chatten/sms’en in de hand.

Foursquare
Wat kun je allemaal met een ‘smart phone’ en wat is daarvan belangrijk om te weten? Begin dit jaar schreven we al over Foursquare waarmee je via je mobiele telefoon kan inchecken in de klas. Dit kan omdat jouw telefoon kan zien waar je bent en de locatie kan herkennen: het is een ‘location based app’. Foursquare, dat inmiddels meer van 1 miljoen leden telt, is overigens niet de enige die deze mogelijkheid biedt.

Location based
De laatste tijd ben ik me meer aan het verdiepen in apps die de locatie waar je je bevindt meeneemt in de dienstverlening. Het is natuurlijk erg interessant om te weten waar je bent en waar het dichtstbijzijnde Italiaanse restaurant zich bevindt. Of om te weten dat je vrienden vlak in de buurt zijn. ‘Location based apps’ zijn in opkomst en je merkt ook dat ze steeds vaker als spel worden aangeboden. Iets waar uw leerlingen natuurlijk dol op zijn.

My Town
Zo kwam ik een app tegen met de naam MyTown. Een van de meest populaire iPhone-applicaties op dit moment met 2 miljoen gebruikers. Met MyTown kun je plekken kopen en die als het ware weer onderverhuren aan anderen. Een soort competitie om de leukste plek in de stad: die winkel, dat restaurantje, die speeltuin of misschien wel die school. Wat is er grappiger dan dat je als gebruiker gewoon de eigenaar bent van je eigen school. Dat zou betekenen dat de eigenaar – de virtuele eigenaar – van uw school misschien wel in uw klas zit. Vreemde gedachte omdat wij vaak niet zien hoever de virtuele wereld gaat.

Big Brother
Een ander voorbeeld dat ik tegenkwam is en app waarmee leerlingen kunnen inchecken op school zodat de school zelf, maar zeker ook de ouders, weten dat het kind op school is. De moeder krijgt het bericht ‘Jesse is aangekomen op school’ en de directie ziet hoeveel kinderen er in school rondlopen. Misschien een beetje Big Brother, maar het kan wel helpen tegen verzuim. En ook handig bij brandalarm.

Virtuele school
Tot slot kan ik nog een artikel aanbevelen over ‘location based’ apps en universiteiten. Het beschrijft hoe je dit soort apps in kunt zetten om de relatie tussen school en de studenten of leerlingen verder te vergroten. Want daar geloof ik wel in. School is nog steeds een fysieke plek waar een leerling naar toe moet. In de lucht hangt kennis die hij moet opnemen en waarmee hij goede punten moet halen. Maar er kan nog meer in de lucht hangen: een virtuele school. Die alleen zichtbaar wordt als je ook daadwerkelijk op school bent. En ingelogd natuurlijk. Een wereld die de leerlingen ook dingen leert, maar dan op een ander vlak en op andere tijden; misschien in de pauzes.

De smart phones zullen hun verdere intrede doen op school. Wie weet kunnen scholen eens aanhaken bij een van de vele ‘location based’ apps en ontdekken dat de wereld groter is dan wat je ziet. Ik blijf dromen.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.