In India is het een groot succes: Skypen in de klas. Met het project dat liefkozend Granny Cloud wordt genoemd (zie het filmpje links), geven Britse oma’s een uur in de week les aan een groep kinderen in India. Ze checken in via Skype en lezen vervolgens voor uit een boek, doen spelletjes of geven taalles. Het motto ‘beter één granny in de lucht dan tien in de hand’ gaat hier zeker op, want de kinderen vinden het leuk op deze manier geëntertaind te worden, en leren tegelijkertijd ook Engels van een native speaker.
En niet alleen de Britse granny’s, maar ook verschillende wetenschappers hebben het bewezen: Skype is een effectief leerinstrument in de klas. Skype heeft hier slim op ingespeeld; eind 2010 heeft het merk een speciale versie (in bèta) voor het onderwijs gelanceerd.
The skype is the limit
Skype is gratis te downloaden en maakt het o.a. mogelijk om audio- en videogesprekken te voeren via een internetverbinding. Handig in het onderwijs, want de software kan ervoor zorgen dat leerlingen die niet naar de les kunnen komen, de les op afstand toch kunnen volgen. Ook kan de hele klas via Skype een gesprek voeren met een expert in binnen- of buitenland (auteur, astronaut, journalist, etc.), kunnen leerlingen kennismaken met een andere cultuur door middel van een videogesprek, en kunnen ze hun kennis van vreemde talen bijspijkeren door te praten met iemand in het buitenland. Het leren van een vreemde taal is op deze manier niet alleen leuk, maar ook effectief. In het boek ‘Cutting-edge social media approaches to business education’ hebben drie onderzoekers een experiment uitgevoerd met het gebruik van Skype in de klas. Het resultaat: leerlingen ontwikkelden strategieën om problemen op te lossen, kregen meer waardering voor andere culturen, werden zelfverzekerder over het praten in een andere taal en legden gemakkelijker contact met iemand uit een ander land.
Super granny cloud
In het verleden moest de docent nog zelf aan de slag om contact te leggen met een andere school of een native speaker in het buitenland. Met Skype in the Classroom is dat niet meer nodig. Het is een soort Granny Cloud in het kwadraat, waarbij docenten en klassen over de hele wereld met elkaar in contact worden gebracht via een soort community. Als docent schrijf je jezelf in, en kun je aangeven wat je interesses en specialiteiten zijn. Vervolgens kun je contact leggen met een andere docent die het specialisme heeft dat jij nodig hebt in de les, of kun je ervaringen uitwisselen met een docent die hetzelfde vak als jij doceert. Een leuk idee: de mystery Skype call. Zoek via Skype in the Classroom contact met een andere klas, en laat je leerlingen vervolgens door middel van aanwijzingen raden in welk land of welke stad de andere klas zich bevindt. Of leg contact met een klas in een stad die net wordt behandeld in de les.
Nog een tip, maar dan van technische aard: omdat niet alle scholen Skype op de computer hebben staan, is het handig de software op een USB-stick op te slaan. Op deze manier kun je vanaf elke computer gebruik maken van het programma.
Heb je zelf ook leuke ideeën voor het gebruik van Skype in de klas? Deel ervaringen met andere docenten door een reactie achter te laten.