Home » Alle Teleblik-toepassingen op een rij

Alle Teleblik-toepassingen op een rij

Teleblik is een gratis educatieve bronnenbank met duizenden uren film- en televisiemateriaal voor basisscholen en het voortgezet onderwijs. De Teleblikredactie selecteert materiaal dat bestaat uit uitzendingen van onder meer polygoon journaals, Het Klokhuis, NTR (voorheen NOT-Teleac-SchoolTv), Andere tijden, Willem Wever, NOS journaals en velen andere programma’s.

Gratis registratie
De website is een initiatief van Beeld en Geluid,  NTR en Stichting Kennisnet. Leerlingen en docenten kunnen in ieder geval tot 1 augustus 2012 gratis gebruik maken van Teleblik. Om de uitzendingen te bekijken is het wel nodig om in te loggen. Na eenmalige registratie mogen alle docenten en leerlingen de website gebruiken, hetzij via het schoolaccount (ELO), hetzij via een digicode en een entree-account.

Gebruik in de les
Je kunt Teleblik op veel manieren inzetten in de les: ter introductie van een onderwerp, ter illustratie of instructie, om dingen in het juiste perspectief te plaatsen (hoe ging iets vroeger?), maar ook om leerlingen er zelf mee aan de slag te zetten door ze zoekopdrachten, vergelijkingsopdrachten of verdiepingsopdrachten te geven.

Een paar ideeën:
·    Een fragment dat je klassikaal laat zien, kan een goede aanleiding zijn om met leerlingen een gesprek aan te gaan over het onderwerp dat wordt besproken in het fragment.
·    Je kunt de les openen met een vraag of stelling. Leerlingen zoeken dan in Teleblik (of in andere bronnen) naar informatie die hen helpt een antwoord of een mening te formuleren.
·    Je zou ook een debat kunnen organiseren. De klas verdeelt zich dan in twee groepen. Beide groepen krijgen een stelling, die ze zo goed mogelijk moeten onderbouwen (bijvoorbeeld door middel van informatie uit Teleblik).  Daarna proberen de twee groepen elkaar te overtuigen van hun standpunt.

Fragmenten en Montages
Voor een les is het niet altijd nodig om een complete uitzending te laten zien; meestal is het zo dat je maar een klein fragment nodig hebt. Het is daarom ook handig dat je met Teleblik een fragment uit een uitzending kunt snijden en deze kunt bewaren in Mijn media. Vervolgens kun je ook van meerdere fragmenten of uitzendingen een montage maken. Je krijgt dan een soort afspeellijst over bijvoorbeeld één specifiek onderwerp. Deze kun je opnemen in je eigen (digitale) lesmateriaal, website of ELO. Ter verdieping kun je ook werkbladen maken met daarin (verwijzingen naar) fragmenten. Voorbeelden hiervan zijn de werkbladen die ik heb gemaakt voor het leergebied Mens en Natuur:
Het werkblad EHBO/botbreuken (niveau lwoo / vmbo klas 1-2) en het werkblad  Alcoholvergiftiging (havo/vwo klas 1-2).

Themamappen
De Teleblikredactie maakt regelmatig themamappen die aansluiten bij actuele onderwerpen en steeds terugkerende lesonderdelen, zoals feestdagen en seizoenen. Voorbeelden hiervan zijn Alcohol (vo/mbo), Europa en de euro (vo), veilig werken in de bouw (vo/mbo) en Kerstmis (po/vo).

Mediawijsheid en ict-vaardigheden
Je kunt Teleblik heel goed inzetten bij lessen over mediawijsheid behandelt of wanneer je leerlingen wilt laten werken met verschillende tools. Een aantal uitzendingen/fragmenten die je tijdens een dergelijke les kunt gebruiken: televisie maken, gamen, veilig internetten, je mobiel pimpen, reclame, zoeken op internet, cyberpesten, je eigen muziek maken, een eigen website maken, enzovoort.

Workshops
Scholen kunnen bij Teleblik gratis workshops aanvragen. Redactieleden van de website brengen dan een bezoek aan de school en leren docenten op een praktische manier hoe ze het materiaal kunnen gebruiken in de les. Ook is het mogelijk zo’n workshop te combineren met Wikiwijs:  een trainer van Kennisnet is dan eveneens aanwezig en  laat zien hoe je materiaal uit Teleblik verwerkt in arrangementen in Wikiwijs.
Een foto-compilatie van een workshop die ik heb georganiseerd voor leden van de community Verzoring van Kennisnet, kun je bekijken op YouTube. Daarnaast heb ik een Wikiwijs-arrangement gemaakt met daarin handleidingen en uitleg over Teleblik en Wikiwijs. Deze kun je gebruiken wanneer je zelf digitaal materiaal voor leerlingen wilt maken. Maar ook vind je er stappenplannen die leerlingen kunnen gebruiken, zoals  voor het maken van een spreekbeurt met Teleblik.

Werkblad
Wil je zelf aan de slag met Teleblik of je leerlingen op weg helpen, download dan gratis dit werkblad.

 

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.