Home » Materiaal 12+ » Blue Monday

Blue Monday

Blue Monday is de naam voor de meest deprimerende dag van het jaar. Volgens de Britse psycholoog Arnall valt deze dag op de maandag in de laatste volle week van januari. Maar is dit wel echt de meest deprimerende dag? Jamaal gaat op onderzoek uit.

Vragen vooraf

  1. Had jij al eens gehoord van Blue Monday?
  2. Waarom zou juist deze dag de meest deprimerende dag van het jaar kunnen zijn?

Bekijk de video

De meest depri dag van het jaar.

Vragen bij de video

  1. Waarom zou Blue Monday de meest deprimerende dag van het jaar zijn? Geef vier redenen.
  2. Waar komt de term Blue Monday vandaan?
  3. Waarom gelooft de psycholoog niet dat het fenomeen Blue Monday echt waar is?
  4. Denk jij zelf dat Blue Monday de meest deprimerende dag van het jaar is? Leg je antwoord uit.
  5. Jamaal geeft een aantal tips om Blue Monday leuker te maken. Voeg daar een eigen tip aan toe.

Aan de slag

Zoekopdracht

  1. De bedenker van Blue Monday, psycholoog Cliff Arnall, werd overladen met kritiek. Waar bestond die kritiek uit? Noteer waar je je antwoord hebt gevonden en welke zoektermen je hebt gebruikt.
  2. Waar komt de Engelse uitdrukking ‘feeling blue’ vandaan? Noteer waar je je antwoord hebt gevonden en welke zoektermen je hebt gebruikt.

Vox pop

Jamaal ondervraagt in zijn video gewone mensen op straat over Blue Monday. Dat noem je een vox pop (afgeleid van het Latijnse vox populi, dat stem van het volk betekent).

Ga nu zelf de school in om korte reacties op te halen van medescholieren over het fenomeen Blue Monday. Gebruik dezelfde vragen als Jamaal (Wat is Blue Monday? Vind je de maandag normaal wel een leuke dag? Geloof jij dat Blue Monday de meest deprimerende dag van het jaar is?) of bedenk eigen vragen. Verwerk de (gefilmde) reacties in een korte video of in een kort krantenartikel over Blue Monday.

Downloads

WK4_Blue monday_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.