Het onderwijssysteem is gericht op het ontwikkelen van volgelingen. Niet op het bijbrengen van vaardigheden en duidende kennis. Althans, dat is de mening van Seth Godin. Al jaren blogt deze ondernemer, marketing-guru en auteur over zijn visie op het onderwijs. ‘Wat denk jij dat we moeten doen aan het onderwijs?’ is dan ook een vraag die hij veelvuldig gesteld krijgt.
Zijn tegenvraag: Waar draait educatie eigenlijk om?
Manifest
Ter ondersteuning van deze kwestie schreef Godin een dertigduizend woorden tellend manifest. Een manifest waarin hij probeert nieuwe, haalbare doelstellingen te formuleren om daarmee de discussie op gang te brengen. Een echte must-read voor iedereen die op wat voor manier dan ook verbonden is met het onderwijs.
Toekomstperspectief
Godin vreest dat het onderwijs, collectief georganiseerd vanuit het top-down principe, bedreigd wordt door de verbindingseconomie. Kennis is overal en voor iedereen op ieder moment van de dag toegankelijk, dus een kenniseconomie is volgens Godin niet langer van belang. Wat wel van belang is, is bezieling en passie. En dat kun je van bovenaf echt niet opleggen. Aan de hand van voorbeelden en begrippen als ‘flipping te classroom’ en de ‘Khan Academy’ probeert Godin een toekomstperspectief te schetsen aan de hand van hedendaagse voorbeelden.
“De economie is veranderd, waarschijnlijk voor altijd. Onderwijs niet. En dat terwijl het huidige onderwijssysteem is ontwikkeld om een constante stroom van arbeiders te creëren voor de groeiende industriële economie begin 1900. Voor dit doel werkt dit systeem geweldig goed, maar het is geen doel dat we nog langer moeten nastreven.”
Download het manifest om te lezen op een scherm of als printversie.
Godin roept iedereen in het onderwijs op om dit manifest te lezen en na te denken over het onderwijs van morgen. Wat vind jij van de ideeën van Seth Godin? Waar kunnen we als docenten met passie voor het onderwijs daadwerkelijk mee aan de slag?