Home » Materiaal 12+ » Coronavirus

Coronavirus

De Chinese stad Wuhan is vanaf 26 januari 2020 helemaal afgesloten vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Inmiddels zijn al tientallen mensen overleden ten gevolge van het virus en meer dan 1300 mensen zijn besmet. Met de afsluiting wil de Chinese overheid een verdere verspreiding voorkomen.

 

 Vragen vooraf

  1. Wat weet je over het nieuwe coronavirus?
  2. Wat weet je over de gevaren van virusinfecties?

 

Bekijk de video

‘Viroloog Ann Vossen over het Corona-virus: “Het gaat mis als het van dieren naar mensen gaat”

https://www.rtl.nl/video/5027b345-a3f8-461b-a5a1-2cf7b60d4adc/

 

Vragen bij de video

  1. Waarom heet dit virus een coronavirus?
  2. Wanneer vormt dit virus een probleem en wanneer een groot probleem, zoals nu?
  3. Waarom wordt het filmpje van de vleermuizensoep getoond, denk je?
  4. Is het gevaarlijk om deze vleermuizensoep te eten? Leg je antwoord uit.
  5. Hoe overtuigend vind je het antwoord van Ann Vossen op de vraag of het coronavirus te stoppen is? Leg je antwoord uit.

 

Aan de slag

 

Optie 1

Ontwikkel in tweetallen een infographic over het coronavirus. Je kunt bijvoorbeeld informatie geven over het soort virus, het ziektebeeld, het besmettingsgevaar, de actuele situatie in China en de rest van de wereld en de maatregelen die tot nu toe genomen zijn. Via deze blog kun je ideeën opdoen: https://www.vernieuwenderwijs.nl/leerlingen-infographic-maken/

Je kunt er zelf een ontwerpen en tekenen, maar je kunt ook een digitale infographic maken.

 

Optie 2

Schrijf zelf een kort, fictief verhaal waarin je je voorstelt dat je op dit moment in Wuhan woont. Je verhaal is een dystopie, heeft een duidelijk begin en eind, kent diverse spanningsbogen en de hoofdpersoon is een rond karakter.

Downloads

WK05_Coronavirus_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.