Home » Materiaal 12+ » Drones

Drones

Veel mensen hebben thuis een drone, ooit aangeschaft voor de lol. In sommige huishoudens wordt de drone nog regelmatig gebruikt en op andere plekken stond de drone al snel stof te vangen op zolder. Intussen zijn experts doorgegaan met het ontwikkelen van en experimenteren met drones, waardoor diverse toepassingen getest kunnen worden. Wat is er allemaal mogelijk in de toekomst? 

Vragen vooraf

  1. Heb jij thuis een drone?
  2. Zo ja, wat doe je ermee? Zo nee, zou je er een willen en waarvoor?

Bekijk de video

Drones van de toekomst

Vragen bij de video

  1. Welke voorbeelden worden gegeven van manieren waarop drones gebruikt kunnen worden? Noem er vijf.
  2. Welk voorbeeld zie jij zeker een rol spelen in de wereld van de toekomst? Waarom?
  3. Welke nadelen zitten er aan veel drones in de lucht? Noem er drie.
  4. Welk gevaar vind jij het grootst? Waarom?
  5. Aan het eind van het fragment wordt een toekomstbeeld geschetst waarin mensen vervoerd zouden kunnen worden in drones. Zou jij in de allereerste drone stappen? Leg je antwoord uit.

Aan de slag

Optie 1

 Schrijf een kort toekomstverhaal van 300 – 500 woorden, waarin je beschrijft dat je in een drone over de stad vervoerd wordt. Zorg ervoor dat je alles op zo’n manier beschrijft dat de lezer deze nieuwe wereld voor zich kan zien.

Optie 2

Voor deze opdracht werk je in tweetallen. Jullie vinden drones gevaarlijk, omdat de privacy van mensen in Nederland geschonden zou kunnen worden door de camerabeelden die drones maken.

Ontwerp een poster waarop jullie je argumenten tegen het verder experimenten met drones duidelijk laten zien. Zoek of maak bijpassende afbeeldingen die je argumenten kracht bij zetten.

Antwoorden

WK41_Drones_antwoorden

(Bron afbeelding: Shutterstock/Andy Dean Photography)

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.