Home » Materiaal 12+ » Het coronavaccin komt eraan

Het coronavaccin komt eraan

Het langverwachte coronavaccin komt eraan. De vaccins van Pfizer en Moderna zitten in de laatste onderzoeksfase en het kabinet verwacht begin 2021 de eerste mensen te kunnen inenten. Maar lang niet iedereen zit daarop te wachten. Veel mensen twijfelen namelijk over de betrouwbaarheid van het vaccin. In het programma Even tot hier leggen Van der Laan en Woe uit hoe het precies zit met de veiligheid van de ‘coronaprik’.

Vragen vooraf

  1. Wat heb jij afgelopen week gehoord of gelezen over het coronavaccin?
  2. Ga jij je laten vaccineren tegen corona? Waarom wel/niet?

Bekijk de video

Bekijk deze video (tot minuut 7:00): Even tot hier over het coronavaccin

Vragen bij de video

  1. Hoeveel procent van de bevolking moet zich laten vaccineren voor groepsimmuniteit?
  2. Uit een peiling blijkt dat steeds minder mensen bereid zijn zich te laten vaccineren. Geef hiervoor een verklaring.
  3. Om groepsimmuniteit te bereiken kun je je beter richten tot de drie ‘prikvertikkers’ dan tot die ene ‘anti-vaxxer’. Leg uit waarom.
  4. Welke drie argumenten hebben de ‘prikvertikkers’ tegen de ‘coronaprik’?
  5. Ontkracht deze drie argumenten op basis van de video.
  6. Beoordeel de argumentatie: welk argument van de ‘prikvertikkers’ vind jij het sterkst en welke weerlegging van Van der Laan en Woe? Leg je antwoord uit.

Aan de slag

Optie 1

Houd een klassikaal debat over de stelling: mensen die zich niet laten vaccineren, mogen geweigerd worden op evenementen en op andere plekken waar veel mensen samenkomen. Er zijn twee partijen (de voor- en tegenstanders) en zij proberen een jury te overtuigen van hun gelijk. De jury bepaalt wie de winnaar is.

Optie 2

Van der Laan en Woe gebruiken een aantal vergelijkingen om de veiligheid van het coronavaccin toe te lichten. Bekijk eventueel nogmaals bovenstaande video van minuut 3:50 tot minuut 4:04 en van minuut 4:18 tot minuut 4:28. Neem nu zelf een filmpje op waarin je een vergelijking uitwerkt. Deze vergelijking mag een ondersteuning zijn van de argumenten van de ‘prikvertikkers’ of van de weerleggingen van Van der Laan en Woe.

Antwoorden

WK48_Het coronavaccin komt eraan_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.