Home » Materiaal 12+ » Verveling onder jongeren

Verveling onder jongeren

Door de coronamaatregelen ligt verveling op de loer, zeker voor jongeren. Al maanden moeten zij feestjes, sportwedstrijden en sociale contacten missen. Verschillende gemeenten proberen de verveling onder jongeren tegen te gaan met allerlei activiteiten. Burgemeester Depla van Breda vertelt wat zijn gemeente gaat organiseren.

Vragen vooraf

  1. Is jouw leven veranderd door corona? Zo ja, hoe?
  2. Verveel jij je meer door de coronamaatregelen? Licht je antwoord toe.

Bekijk de video

Gemeente Breda over de strijd tegen verveling onder jongeren in coronatijd

Vragen bij de video

  1. Burgemeester Depla vindt het niet eerlijk dat jongeren weinig mogen, terwijl ze niet of nauwelijks ziek worden. Ben jij het met hem eens? Leg je antwoord uit.
  2. Welke drie voorbeelden van activiteiten voor jongeren noemt de burgemeester van Breda?
  3. Voor welke van deze activiteiten zou jij je opgeven? Waarom?
  4. Naast verveling zorgt corona voor twee andere problemen onder jongeren. Welke?
  5. Burgemeester Depla voegt daar nog een probleem aan toe. Beschrijf dit probleem in eigen woorden. Herken jij dit probleem?

Aan de slag

Optie 1

Gemeente Breda is met jongeren in gesprek geweest over de activiteiten die de gemeente gaat organiseren. Jij voert een gesprek met minstens drie klasgenoten om ideeën op te halen voor activiteiten in jouw woonplaats. Maak eerst een vragenlijst en ga dan in gesprek met jouw klasgenoten. Bespreek met de hele klas welke ideeën er zijn en kies samen de beste activiteit.

Optie 2

Schrijf een brief aan de burgemeester van jouw woonplaats. Beschrijf in jouw brief tegen welke problemen jongeren aanlopen door corona. Vraag daarna aan de burgemeester of er ook in jouw gemeente activiteiten voor jongeren georganiseerd kunnen worden in de kerstvakantie. Beschrijf twee voorbeeldactiviteiten.

Antwoorden

Wk50_Verveling onder jongeren_antwoorden

 

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.