Home » Materiaal 12+ » Inauguratie Joe Biden

Inauguratie Joe Biden

Deze week is Joe Biden, na een roerige tijd, beëdigd als 46e president van de Verenigde Staten. Publiek was dit jaar, vanwege corona, niet welkom. Wel was er een grote politiemacht op de been om een nieuwe bestorming van het Capitool te voorkomen.

 Vragen vooraf

  1. Heb je (delen van) de inauguratie van Joe Biden gezien?
  2. Wat maakte de meeste indruk?

Bekijk de video

Druktemaker Dolf Jansen – Inauguratie – De Nieuws BV – NPO Radio 1

 

Vragen bij de video

  1. In de eerste veertig seconden heeft Dolf Jansen het amper over de inauguratie, maar bespot hij enkele andere actuele onderwerpen. Welke? Noem er twee.
  2. Dolf Jansen kiest specifieke beelden om de vorige president en zijn vrouw te karakteriseren. Noem twee beelden. Gaan deze beelden te ver, vind je? Leg je antwoord uit.
  3. Dolf Jansen lijkt te suggereren dat in de Verenigde Staten democratie en patriotten tegenover elkaar staan. Is dit een valide aanname? Leg je antwoord uit.
  4. Jansen zegt dat je in Nederland ‘af’ bent als je bepaalde groeperingen anders of minder wilt behandelen. Welk argument geeft hij hiervoor?
  5. Waarom gebruikt Jansen de term ‘cordon sanitaire’?
  6. Waarom citeert Dolf Jansen Amanda Gorman? En wat is daarmee de boodschap die hij de luisteraar mee wil geven?

 

Aan de slag

 Optie 1

 Bekijk de speech van Joe Biden op: President Biden’s inauguration speech in eight minutes – YouTube

Stel dat jij in de toekomst minister-president van Nederland zou worden. Hoe zou jouw speech er dan uitzien?

Schrijf die speech en laat daarin onder andere zien wat volgens jou de waarden zouden moeten zijn van de samenleving waarover jij, als minister-president, zult waken. Laat ook zien hoe jij de toekomst van Nederland zou zien.

 

Optie 2

In het fragment werd Amanda Gorman al genoemd. Bekijk haar voordracht hier: Inaugural poet Amanda Gorman delivers a poem at Joe Biden’s inauguration – YouTube

Schrijf zelf een gedicht waarin je beschrijft wat de omslag van voormalig president Donald Trump naar president Joe Biden volgens jou betekent.

Antwoorden

WK4_Inauguratie Joe Biden_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.