Als onderwijsredactie kunnen we er niet omheen: de stortvloed aan educatieve apps die de lessen interessanter, makkelijker en soms zelfs leuker kunnen maken. In deze editie van ‘Favoriete educatieve apps’ bespreken we apps die je kunt inzetten voor uitleg en instructie. Welke app gebruik jij daar het liefst voor?
Slack
Het is – zowel voor jou als leraar of docent als voor leerlingen – niet altijd handig om alleen contact te hebben tijdens de les. Als leerling kun je thuis tijdens het leren ineens een prangende vraag hebben over het nadere proefwerk. En als leraar of docent kan het weleens gemakkelijk zijn om leerlingen ergens aan te herinneren, bijvoorbeeld met behulp van een pushbericht. Gelukkig is daar Slack: de app die precies deze dingen mogelijk maakt. Met deze app organiseer je in een handomdraai een spreekuur buiten de reguliere lestijden. Zie het als de Messenger voor klassen en/of projectteams – je kunt deze app dus ook inzetten om te communiceren met collega’s. Verkrijgbaar in de App Store en via Google Play.
Studyblue
Woordjes en begrippen van buiten leren gaat prima met behulp van flashcards. Er gaat alleen veel tijd zitten in het maken ervan en daarnaast moet je ze, om ermee te kunnen leren, ook maar net bij je hebben. Tenminste, als je echte kaartjes maakt. Dat kun je tegenwoordig namelijk ook prima digitaal doen, bijvoorbeeld met Studyblue: een flashcard- en leermiddelenapp die je altijd en overal kunt gebruiken. Als leraar of docent kun je deze app gebruiken om setjes flashcards voor leerlingen te maken, maar dit kunnen zij ook zelf doen. Ook kun je de app gebruiken om quizzen en studiewijzers – voorzien van audio én video – te maken en te delen. Verkrijgbaar in de App Store en via Google Play.
Bouncy Balls
Het kan er soms nogal luidruchtig aan toegaan in de klas en dat kan knap lastig zijn. Met name tijdens de introductie of instructie van de les. Een positieve webapplicatie die je erbij kan helpen om de rust in de klas te bewaren, is Bouncy Balls. Het enige wat je er als leraar of docent mee hoeft te doen, is via het smartboard naar de website gaan om de gevoeligheid van de app – oftewel: de maximale geluidsgrens – in te stellen. Naarmate het geroezemoes in de klas toeneemt, neemt ook het aantal stuiterende ballen op het beeldscherm toe. Als het geluid weer afneemt, worden ook de ballen weer rustiger. Zo zien leerlingen in een oogopslag wanneer ze té enthousiast zijn.
Nearpod
Nearpod is een interactieve presentatie-app om instructies en toetsen te maken en klassikaal af te nemen. Met deze app neem je als het ware de tablet-schermen van leerlingen over, waardoor je als leraar of docent de regie voert over wat zij op dat moment zien op hun scherm. Er zijn heel wat functies ingebouwd in de app. Je kunt er onder meer een quiz mee maken; afbeeldingen, audio en video’s toevoegen; live vragen stellen; en leerlingen iets laten tekenen. Als leraar of docent kun je ook een van de schermen selecteren om aan de andere leerlingen te tonen: bijvoorbeeld als een leerling een interessant antwoord heeft gegeven, wat je klassikaal wilt bespreken. Op Eduapp staan heel wat leuke en interessante lesideeën die je kunt inzetten. Verkrijgbaar in de App store en via Google Play.
Wat is jouw favoriete app op het gebied van uitleg en instructie? Deel je tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.