Pesten is geen spelletje. Deze bekende SIRE-campagneslogan dateert uit 1995, maar vandaag de dag wordt er nog altijd hevig gepest. De gevolgen hiervan zijn vaak pijnlijk en soms zelfs onomkeerbaar. Naast het digitale pesten, wordt er ook in de klas nog volop gepest. Hoe herken je pestgedrag in je klas en wat kun je ertegen doen?
Wist je dat docenten maar 20 procent van het pestgedrag blijken waar te nemen? Dat het herkennen van pesten lastig is, komt doordat je als docent zelf deel uitmaakt van de groep waarbinnen het pesten zich afspeelt. Om pestgedrag in de klas goed en constructief aan te kunnen pakken, moet je het dus eerst weten te signaleren.
5 tips tegen pesten
Vaak zijn slachtoffers vaker dan gemiddeld ziek of afwezig en brengen ze veel tijd alleen door. Ook kan het zijn dat ze extra vroeg naar de les komen of juist erg lang blijven hangen. En de cijfers? Die gaan er als gevolg van het pesten ook vaak op achteruit. Daarnaast raken slachtoffers vaak in zichzelf gekeerd en kan het zijn dat ze veiligheid zoeken bij jou als docent. Bijvoorbeeld door extra vroeg naar de les te komen, of juist door te blijven hangen na de les. Met deze 5 tips bied jij je leerlingen de veilige leeromgeving die ze nodig hebben:
Tip 1: Werk samen met je collega’s
Goed beleid kan het pesten met 30 procent verminderen. Daarom hoort iedere school een anti-pestbeleid te hebben. Zoek uit hoe jouw school omgaat met pesten en praat erover met collega’s en directie. Of neem eens een kijkje bij een andere school. Steeds meer scholen geven en volgen succesvolle anti-pest-trainingen. Probeer vooral niet in je eentje het wiel uit te vinden.
Tip 2: Stel samen met je leerlingen omgangsregels op
Leg leerlingen uit dat ze medeverantwoordelijk zijn als ze hun mond houden. Het opstellen van omgangsregels helpt om deze zwijgers te mobiliseren. Geef de leerlingen 20 minuten om zelf regels op te stellen. Verzamel ze en schrijf ze op een groot vel papier. Zet de meest genoemde regels bovenaan en laat alle leerlingen er een handtekening op zetten. Geef het papier een prominente plek in de klas.
Tip 3: Stel je op als leider
Neem stelling, want als docent ben je de leider van de groep. Laat bij ongewenst gedrag aan alle leerlingen zien dat jij pesten niet normaal vindt. Nodig andere kinderen uit om samen met jou als docent iets te gaan doen met een leerlingen die wordt gepest. Kortom: geef steeds het goede voorbeeld. Maak dus zelf geen grapjes die kwetsend kunnen zijn voor leerlingen.
Tip 4: Let extra op buitenbeentjes
Pesten kan iedereen overkomen, maar leerlingen die op de een of andere manier afwijken van de groepsnorm lopen wel een groter risico. Houd deze leerlingen dus extra in de gaten, en zorg er indien nodig voor dat ze wat weerbaarder worden.
Tip 5: Wees ook buiten de klas aanwezig
Pesten gebeurt niet alleen onder jouw neus in de klas. Als docent moet je daarom ook buiten de klas aanwezig zijn. Surveilleren zorgt al voor een veiliger klimaat en je ziet meteen welke leerlingen in hun eentje een boterham zitten te eten. En praat eens met de gymdocent. Die ziet leerlingen in een andere situatie. De gymles van je klas (laten) observeren kan natuurlijk ook.
Hoe gaat jouw school om met pestgedrag? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.