Schoolreisjes zijn niet alleen voor kinderen een spannende ervaring. Ook voor ouders en leerkrachten is het iedere keer toch weer spannend of alles goed gaat. Gelukkig is dat vrijwel altijd het geval, maar aandacht voor de veiligheid van kinderen kun je niet genoeg hebben. Daarom vier tips voor een veilig schoolreisje.
1. Veilig vervoer
Gaan jullie op pad met een bus? Zorg er dan voor dat het bedrijf gespecialiseerd is in schoolreisjes met (jonge) kinderen. De drukte is ook voor ervaren chauffeurs altijd weer even wennen. En gaan jullie op pad met eigen auto’s? Zorg dan dat iedere chauffeur is voorzien van een routebeschrijving waar de rustplaatsen langs de weg op staan aangegeven. Vergeet ook niet om bestuurders het telefoonnummer van de coördinator te geven, mocht er zich autopech of een andere onverwachte gebeurtenis voordoen. Bekijk ook van tevoren of er voldoende veilige mogelijkheden zijn om te parkeren.
2. Tref voorzorgsmaatregelen
Zorg ervoor dat er voldoende begeleiders aanwezig zijn met een EHBO-diploma. En ga je naar een pretpark? Zorg er dan voor dat je weet waar de EHBO-post is gevestigd en hoe je deze als bezoeker in geval van nood zo snel mogelijk kunt bereiken. Zorg er ook voor dat iedere begeleider een lijstje bij zich heeft met daarop de namen van de kinderen in zijn of haar groep en spreek met kinderen een duidelijk en herkenbaar checkpoint af voor het geval ze de groep kwijtraken.
3. Check de verzekering(en)
Ook is er een aantal aandachtspunten met betrekking tot de verzekering. Niet iedere schoolverzekering dekt bijvoorbeeld schoolreisjes of schoolreisjes van een bepaalde aard. Zoek dit van tevoren uit en zorg indien nodig voor een aanvullende verzekering. Vergeet ook niet de verzekering van begeleiders te checken. Gaan er bijvoorbeeld ouders mee? Dan moeten die op hun beurt ook weer goed verzekerd zijn. Ook het eventuele reglement van de locatie naar keuze en de voorwaarden van de busmaatschappij moeten van tevoren goed zijn doorgenomen.
4. Blik terug
Zit het schoolreisje erop en was het een succes? Of zijn er bij nader inzien toch dingen die je de volgende keer graag anders zou willen zien? Om hierachter te komen, is het zinvol om na afloop van een schoolreisje samen te komen voor een evaluatie. Zijn er actie- of verbeterpunten? Zet die dan op een rijtje voor volgend schooljaar. En vergeet ook niet om de succesfactoren te formuleren – die zijn immers minstens zo belangrijk.
Heb jij een gouden schoolreistip die je graag wil delen met andere lezers? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.