Home » 3x lesideeën over leren omgaan met emoties

3x lesideeën over leren omgaan met emoties

Omdat het kinderbrein volop in ontwikkeling is, vechten verschillende emoties en de daarmee gepaard gaande stemmingswisselingen vaak om aandacht – precies wat de animatiefilm Inside Out ons wil laten zien. De film leent zich dan ook uitstekend voor een les over emoties. We zetten drie lesideeën bij de indrukwekkende film voor je op een rij!

Emotie is communicatie. Onze emoties vertellen ons wat we belangrijk vinden en geven daarnaast het doel van een situatie aan, zoals bijvoorbeeld veranderen, verwerken of niet veranderen. Emoties zijn ook communicatie-uitingen naar anderen toe. Denk hierbij onder meer aan troosten, ophouden of juist doorgaan. Je laat ermee zien dat er iets aan de hand is en geeft anderen de kans erop te reageren. Communiceren zonder emoties is dan ook knap ingewikkeld.

Het belang van emoties

Het leren herkennen en begrijpen van emoties is om verschillende redenen van belang in het leven van een kind. Ten eerste: emoties spelen een belangrijke rol bij het welbevinden van een kind. Als een kind niet goed leert omgaan met zijn emoties en er bij iedere teleurstelling door wordt overspoeld, dan zal hij vaak niet goed in zijn vel zitten. Het gevolg kan dan zijn dat hij moeite heeft met het bereiken van zijn doelen, omdat hij het overwinnen van uitdagingen en potentiele tegenslagen uit de weg gaat. Ook zijn emoties van grote invloed op sociaal gedrag. Een kind dat snel huilt of boos wordt, zal meer moeite hebben aansluiting te vinden bij leeftijdgenoten dan een kind dat zijn emoties onder controle kan houden en zich gepast kan uiten. Meer weten? Op Opvoedadvies.nl lees je verder over het belang van goed leren omgaan met emoties.

Film: Inside Out

De animatiefilm Inside Out geeft een inkijkje in het brein van een kind. We zien de elfjarige Riley en haar vijf emoties Vreugde, Angst, Woede, Afschuw en Verdriet. Deze emoties bevinden zich in het Hoofdkwartier – het controlecentrum van Rileys geest – en adviseren haar in het dagelijks leven. Zo ook wanneer ze het moeilijk krijgt omdat haar vader nieuwe baan heeft in een andere staat. Riley en haar emoties proberen zich met man en macht aan een nieuw leven aan te passen, maar toch breekt er chaos uit in het Hoofdkwartier. Ondanks dat Vreugde – de belangrijkste, grootste emotie van Riley – probeert de zaken positief te houden, vindt er een conflict plaats tussen haar emoties over hoe moet worden omgegaan met een nieuwe stad, een nieuw huis en een nieuwe school. Deze film kan kinderen helpen hun emoties te leren herkennen, te benoemen en ze beter te leren begrijpen. We zetten 3 interessante lesideeën voor je op een rijtje:

1. Lessen in het Donker

Lessen in het Donker ontwikkelde een lesmap bij de film Inside Out. Aan de hand daarvan ga je met leerlingen in gesprek over gevoelens en maken leerlingen individueel of in groepjes opdrachten binnen het thema. Ook vind je op YouTube een uitgebreide afspeellijst voor allerlei uiteenlopende onderwerpen en vind je op Pinterest een inspiratiebord met vele creatieve opdrachten. Bekijk via deze link een preview van de lesmap. Tip: alle lesmappen van schooljaar 2016/2017 zijn vanaf deze maand gratis te downloaden.

2. Karakters ontwerpen

Op de site van InScience, het Nederlandse filmfestival voor de wetenschapsfilm, vind je een lesbrief met daarin een voorbereiding op het klassikaal bekijken van de film, waarbij kinderen eerst de karakters gaan ontwerpen die een rol spelen in de film. Ook ontbreken de handvatten voor de nabespreking niet, waarin je aan de hand van vragen zowel de psychologische als filmische aspecten van de film kunt bespreken.

3. Schrijf het op!

Deze Amerikaanse lerares ontwikkelde bij de animatiefilm een lesplan met als uitgangspunt: Hoe voel je je vandaag? Op een groot vel schrijven kinderen emoties op en motiveren ze wat ze dan voelen, in welke situatie(s) ze zich zo voelen en hoe vaak het voorkomt. Vervolgens worden de vellen klassikaal besproken om zo van elkaar te leren hoe je kunt omgaan met al die verschillende emoties.

Hoe besteed jij in de klas aandacht aan emoties? Maak je gebruik van specifiek lesmateriaal of ontwikkel je dat misschien zelf? Laat je gouden tips en suggesties achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.