Home » Materiaal 12+ » Energiedrankjes

Energiedrankjes

Energiedrankjes zijn enorm populair. Maar het drinken van een energiedrankje is niet zonder risico’s. Kinderartsen maken zich daar zorgen over en zien de drankjes het liefst verdwijnen.

Vragen vooraf

  1. Drink jij wel eens een energiedrankje?
  2. Wist jij dat er nadelen zitten aan het drinken van een energiedrankje? Zo ja, welke?

Bekijk de video

Waarom ga je ‘vliegen’ van energiedrankjes? ⚡ | UITGEZOCHT #45 – YouTube

Vragen bij de video

  1. Beschrijf in vier stappen de geschiedenis van het energiedrankje. Begin in 1982.
  2. Welke nadelen kleven er aan het drinken van (veel) energiedrankjes? Noem er vier.
  3. Teken een grafiek waarin je laat zien hoe je energieniveau verandert door de inname van een energiedrankje. Laat de grafiek een half uur voor inname beginnen.
  4. Hoe dragen de extreme stunts bij aan de verkoop van energiedrankjes?
  5. Kinderen onder de veertien jaar mogen vanaf oktober geen energiedrankjes meer kopen in twee grote supermarktketens. Waarom wil de kinderarts de leeftijd verhogen naar achttien?
  6. Is jouw beeld van energiedrankjes veranderd door deze video?

Aan de slag

Optie 1

Populaire YouTubers en TikTokkers krijgen smakken geld om in beeld een energiedrankje te drinken. Neem in tweetallen een filmpje op voor zo’n YouTuber of TikTokker waarin jullie uitleggen wat de nadelen zijn van een energiedrankje en waarom jullie vinden dat hij/zij deze drankjes niet meer moet promoten. Zorg dat het filmpje opvalt en dat jullie boodschap op een positieve manier overkomt.

Optie 2

Het Jeugdjournaal laat regelmatig extreme stunts zien van een populair energiedrankjesmerk. Schrijf een e-mail aan het Jeugdjournaal waarin je de vraag stelt of dit wel zo verstandig is. Geef een argument voor en een argument tegen het vertonen van deze stunts. Eindig de e-mail met je eigen mening. Gebruik ongeveer 150 woorden.

Antwoorden

WK47_Energiedrankjes_antwoorden

 

Andere Lesopener Nederlands

Mozaïek van verschillende gezichten

Rellen in Amsterdam bespreken in de klas

Karim Amghar is programmamaker en columnist, maar ook docent burgerschap op een mbo. In zijn klas bespreekt hij de rellen in Amsterdam van afgelopen tijd. Hij ziet de toekomst positief tegemoet.

Bekijk
Leerlingen controleren toetsresultaten

Proef met Magister

Een middelbare school in Zeist is een proef gestart: ouders kunnen twee maanden lang niet de cijfers van hun kinderen bekijken via de app van Magister.

Bekijk
Regeren leugens?

Regeert de domheid?

Afgelopen week verscheen het boek De domheid regeert van schrijver en columnist Sander Schimmelpenninck. In het tv-programma Eva legt hij uit wat hij met zijn boek wil overbrengen.

Bekijk
Democraat Kamala Harris en Republikein Donald Trump

De Amerikaanse verkiezingen

Deze week wordt de strijd om het Amerikaanse presidentschap beslist. Wie komt er in het Witte Huis: Kamala Harris of Donald Trump? Het is een nek-aan-nekrace. Correspondent Erik Mouthaan geeft vier redenen waarom zowel Harris als Trump zou kunnen winnen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.