Home » 5x jezelf én je vak verbeteren

5x jezelf én je vak verbeteren

De verbetering van onderwijskwaliteit staat altijd volop in de belangstelling. Er zijn talloze manieren waarop je dat kunt doen: van ict-aanpassingen tot het invoeren van een nieuwe methode. Toch blijf jij als docent het allerbelangrijkst. Reden genoeg om jezelf en je vak te verbeteren.

Op donderdag 3 februari 2022 gaat het gebeuren! Dan organiseren we tussen 16.00 en 17.30 uur hét evenement voor onderwijsprofessionals: Onderwijs van Morgen Live! Een gratis online event waarin verschillende inspirerende sprekers hun laatste inzichten met je delen over de groei en ontwikkeling van leerlingen. Voor je eigen groei biedt het programma interactieve inspiratiesessies met praktische tips & tricks van collega’s en onderwijsexperts.

Het is belangrijk jezelf te blijven ontwikkelen als docent. Goed onderwijs staat of valt tenslotte bij de kwaliteit van de docent. ‘De leraar maakt het verschil, heet het plan van het ministerie van OCW, docenten, schoolleiders en bestuurders om gezamenlijk het leraarschap te verbeteren. In deze lerarenagenda 2013 – 2020 staan de zeven kernpunten van het plan. Van betere opleidingen tot de school als lerende organisatie en een sterke beroepsorganisatie. Maar wat kun je zelf doen als docent?

Verbeter jezelf

Je kennis actueel houden en onderwijsvaardigheden aanscherpen; ook dat punt is opgenomen in de lerarenagenda. Maar hoe doe je dat precies? Behalve door deelname aan bijscholing kun je er ook voor kiezen het heft in eigen hand te nemen. Online vind je veel platforms die je stimuleren stappen te nemen in je eigen ontwikkelingstraject. Belangrijk, want autonomie voor docenten is onmisbaar voor ontwikkeling in het onderwijs.

3 platforms

Het ministerie van OCW selecteerde een aantal platforms voor docenten die hun vak willen blijven verbeteren:

Kennisnet, een informatief platform met focus op ontwikkelingen binnen onderwijs en ict. Kennisnet stimuleert een ict-basisinfrastructuur en geeft scholen advies. Als docent vind je online de nieuwste inzichten over ict en onderwijs. Voor degenen die echt stappen willen maken op het gebied van ict organiseert Kennisnet bijeenkomsten.

Innovatie Impuls Onderwijs (IIO): netwerk voor innovatieve docenten. IIO zet zich in voor vernieuwing om scholen toekomst-proof te maken en geeft advies over onderwijsinnovatie. Wil je van innovatie echt een stokpaardje maken? Dan kun je je aansluiten bij de innovatiebrigade. Je bezoekt dan scholen en gaat aan de slag met een vernieuwingsvraagstuk.

Stichting LeerKRACHT: samenwerkingsprogramma waarbij docenten samen met de schoolleiding het onderwijs verbeteren. In een tweejarig traject stel je samen met collega’s doelen, zodat je voor jouw school een verbeterplan kun opstellen en je ambities als docent kunt waarmaken. De stichting geeft begeleiding om de nieuwe werkwijze permanent op te nemen in de schoolcultuur. Let op: hier zijn kosten aan verbonden.

Kies je eigen pad

Na de lerarenopleiding ben je startbekwaam en voldoe je aan de eisen van de wet-Bio, waarin staat over welke competenties je als docent moet beschikken. Dit is niet het einde van je ontwikkeling als docent, maar slechts het begin. In de onderwijspraktijk zijn er vele richtingen waarin je kunt professionaliseren. Het is niet realistisch om een uitblinker te worden op alle vlakken. Kies daarom wat bij jou en bij je vak past. Investeer in een Persoonlijk Ontwikkelingsplan om duidelijk te krijgen wat je wil bereiken en hoe je dat kunt doen.

En wil je de meest interessante artikelen van Onderwijs van Morgen niet missen? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Wat doe jij om jezelf en je vak te verbeteren? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

 

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.