Home » Ga eens rechtop zitten

Ga eens rechtop zitten

Ga eens rechtop zitten, lijkt een ouderwetse oproep tot correctie te zijn. Maar Nederland is inmiddels kampioen zitten; vooral jongeren zitten nergens in Europa dagelijks zo lang als hier. En wanneer dat dan ook niet rechtop gebeurt, lijkt een toename in klachten een logisch gevolg. Om dat te voorkomen, pleit oefentherapeut Petra Weel voor training.

In 2014 bleek al uit Fins onderzoek dat 40 procent van de kinderen in de leeftijd van 8-18 jaar een rug heeft van een 50-jarige. Dit alarmerende bericht deed mij in actie komen. Als oefentherapeut Mensendieck richt ik mij sindsdien uitsluitend op preventie van fysieke klachten. Ik geef groepslessen, workshops en op scholen het programma Beeld Bijstelleneen informatief oefenprogramma met een preventief karakter voor kinderen in de groei, maar ook voor docenten en ouders.

De gameboyrug

Mede door het gebruik van iPads, smartphones en laptops zitten kinderen steeds vaker en langer. De media besteden aandacht aan de gameboyrug, app-nek en bijziendheid op jonge leeftijd. Een kromme rug en/of een onderuitgezakte houding is voor de meeste mensen heel herkenbaar. Een leerling uit de brugklas zei laatst toen ik een afbeelding van een kromme houding liet zien: “maar iedereen zit toch zo?” Dit lijkt een nieuwe norm te worden. En dan te bedenken dat krom zitten een dubbele belasting geeft op de wervelkolom dan wanneer we rechtop zitten.

Beeld bijstellen

Gevaren van internet zijn belangrijk, maar het kan toch niet zo zijn dat de impact van ICT onderwijs op het lichaam vergeten wordt? Wat kunnen we hier concreet aan doen? Beeld Bijstellen is ontwikkeld om je op een laagdrempelige manier bewust te maken van de gevaren van (lang) zitten. Daarbij komt het belang van de “werkplek” instelling op school. Het is dus belangrijk om te leren hoe je rechtop zit en hoe je dat kunt trainen. Ook op twee benen een tijdje stil staan blijkt een hele uitdaging.

Klachten voorkomen

Door adviezen en oefeningen kun je op een relatief eenvoudige manier klachten van het bewegingsapparaat voorkomen. De aandacht voor de houding en het oefenen, wordt theoretisch onderbouwd. Begrijpen, zien, doen en verschillen voelen maakt dat er een verinnerlijking ontstaat; het wordt een basisprincipe van de lichamelijke opvoeding, net als tandenpoetsen.

Tip van de week: blijf niet zitten! Ga na iedere twintig minuten even iets anders doen. En werken op een iPad of laptop? Op je buik liggen kan dan ook een prima houding zijn.

Ben jij je in de klas voldoende bewust van jouw houding en die van de leerlingen? Op welke manier besteed je daar aandacht aan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind en een volwassenen houden witte papieren longen vast

Onderwijsnieuws: Vapen en een extra debat

Het onderwijsnieuws van deze week: Tweede Kamer houdt extra debat over onderwijs en 14 kinderen en jongeren naar het ziekenhuis door vapen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.